Partiledardebatten i riksdagen tidigare i dag fick tillfälligt brytas efter att M-ledaren Anna Kinberg Batra avbrutits av en kvinna. Det leder oss till frågan: vad är det för regler som gäller för åhörarna inne i plenisalen?

I dag träffades partiledarna i riksdagshuset för debatt. Tidigt in fick säkerhetspersonalen rycka in när en kvinna drabbades av ett ”sjukdomsfall”.
Debatten kunde snabbt återupptas och enligt Johanna Blomqvist, pressekreterare på riksdagsförvaltningen, ska det inte röra sig om något allvarligt.

Förutom partiledare och ledamöter är åhörare välkomna in i plenisalen när det vankas debatt. Men vad finns det för regler som de måste följa? Och vad finns det för påföljder?
Svaret hittar vi i 26:e paragrafen i sjätte kapitlet i riksdagsordningen.

►LÄS MER: Quiz: Känner du igen din minister?

Förutom att den slår fast att det ska finnas plats för åhörare så står det också att åhörare ska ”på uppmaning lämna in ytterkläder och väskor samt föremål som kan användas för att störa ordningen i plenisalen. Den som inte följer en sådan uppmaning får vägras tillträde till åhörarplatserna.” Under tiden som debatten pågår förvaras tillhörigheterna i särskilda utrymmen.

Väl där inne får åhörare inte störa debatten på något sätt. Under paragraf 27 hittar vi nämligen följande: ”Åhörare som uppträder störande får genast utvisas. Om oordning uppstår bland åhörarna, får talmannen utvisa samtliga åhörare.”

Tidigare i år har två uppmärksammade protestaktioner inträffat. Den så kallade ketchupprotesten som handlade om Vattenfalls brunkol samt den så kallade gråtprotesten i samband med Nato-värdlandsavtalet.

►LÄS MER: Efter Åkessons rekvisitaflopp – så här bra har prylar i politiska debatter funkat genom historien

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik