1800-talsfortet på ön Mamula i Montenegro användes som koncentrationsläger under andra världskriget.
1800-talsfortet på ön Mamula i Montenegro användes som koncentrationsläger under andra världskriget.

Under andra världskriget satt tusentals fångar på koncentrationslägret på ön Mamula i Montenegro. Sedan dess har ön stått öde till minne av dem som led och dog där. Men inte länge till – nu planeras ett lyxigt resort på ön.

Ön Mamula vid kusten mellan Montenegro och Kroatien, har ett fort som täcker merparten av ytan och som byggdes på 1800-talet.
Platsen är mest känd för att den använts som ett koncentrationsläger av den italienska armén under andra världskriget. Det finns uppgifter om att 2 300 människor satt fängslade på ön och att 130 dödades eller svalt ihjäl i koncentrationslägret, rapporterar CNN. 

► LÄS MER: Han räddades från förintelsen för 70 år sedan – här återförenas han med sin befriare

Något som står i kontrast till de nya planerna för ön. 

Myndigheterna i Montenegro har nyligen godkänt att ön och fortet ska användas för att bygga ett lyxigt strandresort för turister. Det är ett schweiziskt bolag som vill bygga om ön för 16,3 miljoner dollar, över 140 miljoner kronor. 

– Vi står inför två val: att lämna platsen till dess förfall eller hitta investerare som är villiga att återställa det och göra det tillgängligt för besökare, säger Olivera Brajovic, chef för Montenegros råd för turistutveckling till CNN. 

► LÄS MER: Emerich Roth överlevde förintelsen – nu är han mer oroad än någonsin 

Planerna har fått kritik av FN:s forne generalsekreterare Boutros Boutros Ghali men även av anhöriga till personer som satt i koncentrationslägret. Olivera Doklestics pappa och andra nära släktingar var fångar på Mamula är kritisk och menar att byggplanerna inte visar respekt för historien och de som led och dog på platsen. 

– Inget annat koncentrationsläger i världen har gjorts om till ett hotell, säger hon till CNN. 

► LÄS MER: Experten: Romsons jämförelse med Auschwitz – ett stort klavertramp 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset