Marco Rubio, Ted Cruz, Donald Trump och John Kasich.
Marco Rubio, Ted Cruz, Donald Trump och John Kasich.

Under tisdagen röstar de amerikanska delstaterna Ohio, Florida, North Carolina och Illinois i det republikanska primärvalet. Ett bra resultat för Donald Trump innebär att han i princip kommer bli oslagbar.

Under tisdagen går fyra amerikanska delstater till val, Ohio, Florida, North Carolina och Illinois. I republikanernas fall kan det bli dagen när Donald Trump i praktiken kan bli ostoppbar. Hittills har närmare hälften av de delegater kandidaterna behöver vinna för att bli partiets presidentkandidat delats ut.

Tisdagen är extra viktig eftersom Florida och Ohio är så kallade "Vinnaren tar allt"-stater, där den kandidat som vinner flest röster också är den som får alla delegater i staterna. De är dessutom stora stater – Florida har 99 delegater och Ohio 63 delegater. Det är mycket eftersom 1237 kandidater krävs för att en kandidat ska kunna garanteras att bli presidentkandidat. Totalt står 367 delegater på spel den 15 mars.

► LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

Tisdagen kommer också avgöra om Ohioguvernören John Kasich och Floridasenatorn Marco Rubio kommer fortsätta sina kampanjer. Marco Rubio har lovat att hoppa av kampanjen om han förlorar sin hemstat Florida, så även John Kasich. Kasich leder Ohio enligt Real clear politics opinionsgenomsnitt, medan Rubio i genomsnitt ligger ungefär 18 procentenheter efter Trump i sin hemstat.

Situationen för Rubio ser därmed särskilt problematisk ut, och senatorn har tappat både i opinionen och spelmarknaderna de senaste veckorna efter att han bland annat gått ut hårt mot Trump. Rubio insinuerade bland annat att Trump skulle ha en liten penis och att Trump skulle ha kissat på sig under en debatt. 

Trump å andra sidan möter stor kontrovers över de våldsamheter som uppstått under hans tal. Under förra onsdagen slogs en svart motdemonstrant ner under ett tal och Donald Trump har istället för att ta avstånd från våldet snarare uppmuntrat det. "Ser du någon som gör sig redo att kasta en tomat, slå skiten ur dem. Jag lovar, jag kommer betala de juridiska kostnaderna", sa Trump bland annat under ett tal i Iowa den 1 februari.

På den demokratiska sidan är det mycket möjligt att den 15 mars blir en storslam för Hillary Clinton. Clinton leder stort i alla delstater, men Sanders hoppas ha en chans i och med att han trots höga odds vann Michigan under helgen. Framför allt satsar han på Ohio som demografiskt liknar Michigan och där han hoppas att hans fokus på handelsavtal kommer gå hem i den gamla industristaten.

► LÄS MER: Så här fungerar egentligen det amerikanska primärvalet

Det här behöver kandidaterna göra för att fortfarande ha en chans

Donald Trump

Gör Trump bra ifrån sig i Florida, Illinois, Missouri och Ohio kan Trump sluta upp med så mycket som  748 delegater. Då skulle han bara behöva vinna 44 procent av de delegater som återstår, och nominationen skulle i så fall i praktiken vara Trumps. Även om han skulle förlora Ohio till Kasich skulle han ha en god chans att nå det målet. Det skulle vara möjligt, om än svårare, att han når det målet även om han också förlorar Florida.
 
Ted Cruz
 
Ted Cruz "bästa delstater" har i de allra flesta fall redan röstat, och där såg han sig utkonkurrerad av Donald Trump. Trots det ligger Ted Cruz vid tillfället inte så långt efter Trump som man kan tro, och en situation där Kasich och Rubio hoppar av skulle kunna innebära att partiet enas i att försöka stoppa Trump. Det är dock knappast en garanti, och Cruz är i princip lika om inte mer hatad av partietablissemanget än vad Trump är.

John Kasich
 
John Kasich måste vinna Ohio, annars är han ute ur spelet. Även om han vinner Ohio ser det dåligt ut för Ohioguvernören. Han skulle behöva vinna stort i nästan alla kommande delstater för att ha en chans att nå nominationen. I praktiken hoppas Kasich på en situtation där ingen av kandidaterna når en majoritet av delegaterna och att han i slutändan vinner väl under Republikanernas konvention där diverse omröstningar i så fall kommer behöva äga rum.
 
Marco Rubio
 
Marco Rubios taktik bygger i en hög grad på att vinna  högutbildade områden och "vinnaren tar allt"-stater senare under primärvalskalendern. Vinner han inte i Florida har han dock inget annat val än att ge upp hoppet om att bli republikanernas presidentkandidat.
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik