Applikationen Swish har, om än marginellt, ökat antalet felaktiga överföringar. Detta menar Jens Magnusson, Privatekonom vid banken SEB.
Applikationen Swish har, om än marginellt, ökat antalet felaktiga överföringar. Detta menar Jens Magnusson, Privatekonom vid banken SEB.

En oväntad insättning pengar kan resultera i förödande konsekvenser, då straffet för olovligt förfogande är böter eller fängelse i högst två år. Det här bör man därför känna till.

Nedan reder Metro tillsammans med Jens Magnusson, privatekonom vid banken SEB, ut vad som gäller om man antingen får in oväntade pengar på sitt konto eller skickar iväg en felaktig betalning.

En felaktig utbetalning

Detta gäller om man som privatperson tar emot en oväntad överföring:

– Om du får in en summa pengar på ditt konto, utan att veta varför, kan du lugnt utgå från att pengarna måste betalas tillbaka. Förr eller senare kommer någon att sakna en felaktig utbetalning oavsett om den kommer från en privatperson eller ett felaktigt lönesystem på ett företag, säger Magnusson och fortsätter:

– Från stunden då du själv misstänker att något inte stämmer handlar du inte längre i god tro och kan om du inte frivilligt betalar tillbaka pengarna dömas för olovligt förfogande.

En felaktig inbetalning

Detta gäller om man som privatperson överför pengar till fel mottagare:

– Om du utför en felaktig inbetalning ska du snarast kontakta din bank och förklara vad som har hänt. Banken kan då hjälpa dig med att kontakta personen som fått inbetalningen och berätta för denne att överföringen är felaktig, och att hon eller han därför måste återföra pengarna. Om personen vägrar får man stämma denne och ta saken vidare till domstol, säger Magnusson och tillägger:

– Om du betalar fel via swish kan du ju i regel se numret du skickat pengar till och med fördel ringa upp mottagaren och förklara situationen. Då kan ju inte personen hävda att den är i god tro.

LÄS OCKSÅ: Swish för företag – populärt men svårt

Att handla i god tro

Det finns dock ett undantag där den som gjort en felaktig inbetalning kan bli till förlorade och den som mottagit en oväntad utbetalning får ett litet, ekonomiskt sillskott utan vidare konsekvenser. Detta om personen handlat i god tro – alltså om han eller hon varit ovetande om eventuella missförhållanden.

– Om du kan stärka att du handlade i god tro när du spenderade den felaktiga summan så kan du slippa undan både återbetalning och påföljd. Det är endast i undantagsfall en mottagare får rätt att behålla pengarna, och då ska de dessutom ha förbrukats. Som om du väntade på en likadan överföring likt den felaktiga från en person med ett liknande namn vid ungefär den aktuella tiden. Eller om beloppet är så litet att du inte noterade när pengarna kom in på kontot, säger Magnusson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om ekonomi