Spendera dina pengar på resor och upplevelser, det gör dig lyckligare.
Spendera dina pengar på resor och upplevelser, det gör dig lyckligare.

Nu är det bekräftat: Strunta i materiella ting, och spendera i stället dina pengar på resor och upplevelser. Det gör dig lyckligare.

Vi vet att pengar kan göra oss lyckligare. Men efter att de grundläggande behoven är uppfyllda så är glädjekurvan inte särskilt brant. Däremot är det nu bevisat – även om många redan antagit det – att upplevelser ger dig mer och längre bestående lycka än vad materiella ting någonsin kan, enligt en studie från prestigefyllda Cornell university.

Anledningen är att människor anpassar sig till objekten, och vänjer sig med att ha dem i sitt liv. Alltså är den potentiella glädje du får av dem när de är nya betydligt mer övergående än vad ett starkt minne av en resa eller ett äventyr är. Sådana minnen blir i stället starkare med tiden, och skänker dig mer och mer glädje.

LÄS MER: Hon har varit på semester – i tre år

– Vi köper saker för att bli lyckliga, och vi lyckas. Men bara för en stund. Nya saker är spännande för oss till en början, men sen anpassar vi oss till dem, sa Dr. Thomas Gilovich, delaktig professor i studien.

Men en resa, en konsert eller ett hopp ut från ett flygplan kommer att skänka dig lycka livet ut visar studien, trots att själva upplevelsen varar kortare än ett bestående ting. Även upplevelserna som kanske var tråkiga vid tidpunkten kan efter ett par veckor, eller år, vara några av de bästa och mest uppskattade historierna.

LÄS MER:   Han jobbar sex månader om året – och jobbar resten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset