Att vara kär kan kännas som att vara berusad.
Att vara kär kan kännas som att vara berusad.

Hjärtat slår snabbare, du börjar stamma och känner dig klarvaken. Men varför? Åke Paulsson, neuropsykolog vid Uppsala universitet, förklarar vad som händer i kroppen när du blir kär.

Exakt vad det är som gör att man tänder på vissa saker och vad som avgör vem man förälskar sig i är fortfarande inte helt klart. Däremot vet vi vad som faktiskt händer i kroppen när man blir kär.

Enligt Åke Paulsson, neuropsykolog vid Uppsala universitet, blir hjärnan mer mottaglig för den du är intresserad av.

– Hjärnan går upp ganska snabbt i ett beredskapsläge. Det är flera olika nivåer som reagerar, säger han.

LÄS MER: Vad är kärlek? Filosofen, biologen och prästen svarar

1. Du blir mer vaken

När du blir förälskad får du en vakenhetsreaktion i hjärnan.

– Vi har någonting som heter retikulära aktiveringssystemet, en lång smal del i i hjärnstammen som väcker hjärnan när det är någonting extra. Med väcka menar jag att den skickar massor, miljarder, impulser som en väckarklocka ungefär. Nervimpulser som säger ”vakna, vakna, vakna”. Då får man upp vakenhetsgraden ordentligt, säger Åke Paulsson.

2. Pupillerna vidgas

När du ser eller hör personen du är förälskad i kickas ditt autonoma nervsystem igång.

– Det har vi inte riktigt någon kontroll över. Helt plötsligt börjar hjärtat slå mycket snabbare, andningen blir lite kortare och du får vidgade pupiller. Du blir mer receptiv, mottaglig på ett helt annat sätt en tidigare och alert i hela din kropp. Nu kan du ta in ännu mer av den här personen, säger Åke Paulsson.

3. Du får ett naturligt rus

Flera hormoner utsöndras när du är förälskad, bland annat signalsubstansen dopamin – kroppens naturliga drog.

– Det ska få oss att äta mer och dricka mer. Det ska också få oss att ha sex, för evolutionärt hade vi gått under om vi inte hade parat oss och fått den sexuella lusten. Åtrån väcks med de här hormonerna, och det här tillsammans blir ett paket som får oss att få en annan blodförsörjning.

LÄS MER: Här är hemligheten bakom ett bra sexliv

4. Du slutar tänka kritiskt

Det främre delen av hjärnan får inte lika mycket blod när du blir kär. Där sitter det kritiska tänkandet – det som får dig att tänka till en extra gång. Effekten är mer påtaglig när man är ung, eftersom hjärnan mognar med åren.

– Det händer någonting där, som innebär att vi kanske inte ska vara så förnuftiga. Naturen har jävlats med oss – ser du någon du är förtjust i så ska du para dig. Det här är någonting man har fått jobba med som vuxen, för det fungerar ju inte riktigt i sociala sammanhang. Men evolutionärt så är det så för att man ska få det här enorma fokuseringen, att man verkligen ska vilja ha den här personen på alla sätt så att det ska bli avkomma, säger Åke Paulsson.

– Man blir mer närsynt på här och nu. Om man är under 25 och kombinerar förälskelsen med en drink så får det ganska stor verkan på just möjligheten att hålla tillbaka. Du får den enorma lusten, styrkan och energin. Du blir kåt, glad och ibland lite orolig. Hela din kropp ställs in på att vara nära den här personen, säger han.

5. Du beter dig underligt

Det kan också skapas en stressreaktion när du blir kär, enligt Åke Paulsson.

– Stressen det för med sig kan göra att man tappar målföret, att man stammar och beter sig på ett underligt sätt. Frontalloben organiserar väldigt mycket av de avancerade mjuka beteendena. Det är som att man loggar ut från frontalloben, och går mer på det limbiska systemet, känslohjärnans drivkrafter, säger Åke Paulsson.

6. Du blir lugn och glad

När man har lämnat förälskelsefasen och gått över till en mer mogen kärlek får man inte längre rusnjutningen i form av dopamin. I stället tar ämnet oxytocin över, som gör dig avslappnad och glad. Det kan också göra att du kan känna mindre smärta. Oxytocin frigörs vid kärleksfull beröring.

– Efter några månader sker en förändring rent kemiskt, säger Åke Paulsson.

LÄS MER: Därför blir du trött – och så kan du motverka det

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset