Tugg, tugg, tugg och vips så är tuggummit svalt. För att du inte ska gripas av panik har Metro ut vad som egentligen händer när du sväljer ett tuggummi.

Du har säkert hört att ett tuggummi kan ligga kvar i magen i flera år om du sväljer det. Men det är inte sant utan en myt. Däremot kan det leda till gaser enligt Johan Bark specialistläkare i gastroenterologi på Aleris specialistvård.

► LÄS MER: Expert: Så skonar du ditt barn från allergier

”Tuggummi är i regel sötat med sorbitol eller xylitol som är så kallade sockeralkoholer vilka fermenteras av bakterierna i tjocktarmen och leder till gaser och att vederbörande släpper sig oftare” skriver han i ett mejl till Metro.

Det är inte farligt att svälja tuggummi men med tanke på att det kan leda till lösare avföring och diarré rekommenderar Johan Bark att du spottar ut det.

►LÄS MER: Dietisten: Det här händer i kroppen när du slutar äta socker

Tuggummit passerar genom kroppen precis som vilken föda som helst. Men då tuggummit inte innehåller någon näring blir det inte långvarigt i kroppen.

”Vad gäller själva tuggummit så passerar det ut med övriga slaggprodukter och ställer inte till med minsta problem på vägen ut, skriver Johan Bark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa