Inget land påverkas så mycket av Trumps valvinst som Mexiko.
Inget land påverkas så mycket av Trumps valvinst som Mexiko.

Ett av USA:s tillträdande president Donald Trumps stora vallöften är att bygga en mur som löper över USA:s gräns söderut mot Mexiko. Under sin presskonferens under onsdagen stod han fast vid det löftet. Det här är vad muren faktiskt innebär.

Berätta mer, vad är det Trump har lovat?

Ett av Trumps stora vallöften under valrörelsen har varit att bygga en mur som löper över USA:s södra gräns mot Mexiko. Trumps löften har varit följande:

1. Som BBC skriver är USA:s södra gräns mot Mexiko ungefär 3 100 kilometer lång och innefattar många olika sorters terräng. Ungefär 1 000 kilometer av gränsen är redan täckt med betong och staket. Trump vill bygga en mur som sträcker sig över ungefär 1 600 kilometer. Resten av barriären ska naturlig terräng stå för.

2. Muren ska betalas av Mexiko, och inte av USA. Efter att han vunnit valet har Trump dock ändrat sig något i frågan. Trumps åsikt är nu att amerikanska skattebetalare ska stå för kostnaden av muren och att Mexiko sedan ska faktureras för kostnaden. Mexiko har dock sagt att de vägrar betala den kostnaden.

LÄS MER: Trump höll sin första presskonferens sedan juli – det här behöver du veta

Varför vill Trump bygga en mur?

Enligt Trump själv innebär den mur han vill bygga att USA:s kommer minska antalet mexikaner som invandrar till USA. Han menar också att det kommer att minska droghandeln över gränsen.

Vad skulle en sådan mur kosta?

Trump menar själv att muren skulle kosta mellan 90 till 100 miljarder svenska kronor. Oberoende faktakollare menar dock att kostnaden skulle bli mycket högre, framför allt för att muren skulle behöva gå över privat mark och över svår terräng. Washington post uppskattar att muren skulle kosta ungefär 225 miljarder svenska kronor.

LÄS MER: Donald Trump vill att USA ska ha fler kärnvapen – så här ser det ut i resten av världen

Hur skulle en sådan mur, och Trumps övriga politik, påverka Mexiko?

Inget land påverkas så mycket av Trumps valvinst som Mexiko. Sedan valet har den mexikanska peson minskat i värde med 20 procent, rapporterar CNBC.

Trump har genomgående attackerat Mexiko. Han har kallat mexikanska papperslösa för kriminella våldtäktsmän, även om han medgav att ”några är bra människor”, och har genomgående kritiserat USA:s frihandelsavtal med Mexiko, NAFTA, som han menar påverkar USA negativt och leder till att amerikanska företag flyttar till Mexiko.

Muren påverkar Mexiko direkt då Trump kan komma att vilja straffa Mexiko om de inte går med på att betala för hans mur. Enligt Bloomberg skulle till exempel tullar på så lite som 3 procent kunna leda till att Mexicos exportintäkter minskar med 10 procent. Enligt Bloomberg kan Mexikos tillväxt komma att minska radikalt, ekonomin skulle till och kunna komma att krympa, om Trump följer upp sina vallöften om att tvinga Mexiko att betala för hans mur och utöver det hindra företag från att flytta till Mexiko samt deportera miljoner papperslösa migranter från Mexiko.

Så, vad händer nu?

Som CNN rapporterar hänvisar Trumps team till en lag från Bush-tiden som argument för att Trump utan ett godkännande från USA:s kongress skulle kunna bygga muren. Problemet för dem är att det inte finns pengar i budgeten för det. Det betyder att USA:s kongress måste godkänna att pengar ska sättas in för att den ska kunna byggas eftersom Mexiko inte vill betala för den.

Planen är förmodligen då att lägga in dessa pengar i en budgetproposition som måste gå igenom innan den 28 april, annars kommer USA:s stat temporärt behöva stänga ned. Det sätter den demokratiska oppositionen i ett jobbigt läge, eftersom de då ställs inför valet att antingen temporärt stänga ned statsapparaten eller låta Trump bygga muren. Det förutsätter dock att republikanerna kommer överens om att muren faktiskt ska byggas.

Senaste gången USA tvingades stänga staten var mellan 1 och 16 oktober 2013 efter att republikaner vägrat rösta igenom extrapengar till Obamacare.

LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset