USA laddar för valet av ny president. Arkivbild.
USA laddar för valet av ny president. Arkivbild.

Vem blir USA:s president nummer 45? Här är allt du behöver veta för att hänga med i dagens val i USA.

Vad händer på själva valdagen?

Presidentvalet äger rum i dag, den 8 november, och då ska väljarna bestämma vem som ska flytta in i Vita huset efter demokraten Barack Obama. Men det är inte bara en ny president som ska röstas fram, det ska också väljas delstatguvernörer, lokala tjänstemän och ledamöter till kongressen. Dessutom ska olika delstater rösta om allt från legalisering av medicinsk marijuana till koldioxidskatt och tuffare vapenlagar.

Över 120 miljoner människor väntas rösta i de 50 delstaterna och Washington DC, i sex olika tidszoner. Vallokalernas öppettider skiljer sig åt men de öppnar mellan klockan 6 och 7 på morgonen och stänger oftast mellan 19 och 20 på kvällen lokal tid. Många har röstat i förtid.

Presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton kommer att rösta i New York.

Kommer det vallokalsundersökningar?

Stora tv-kanaler och nyhetsbyrån AP gör vallokalsundersökningar, men de redovisas sällan på en gång. Undersökningarna kompletteras med resultat från faktisk rösträkning till dess att medierna känner sig säkra på att kunna kora segrare i respektive delstat. I ojämna delstater kommer svaret kort efter vallokalernas stängning, i jämna brukar det dröja flera timmar.

När vet vi resultatet?

Den lilla byn Dixville Notch i New Hampshire i det östligaste hörnet av USA är alltid först ut med att rösta. Där samlades de röstberättigade vid midnatt – timmar innan de flesta andra vallokaler ens öppnat. De har också redovisat sitt resultat – långt före resten av landet – eftersom antalet invånare är så få. Från och med cirka klockan 01 på onsdagsmorgonen svensk tid kommer resultaten att droppa in, delstat för delstat. De intressantare, jämna delstaternas resultat kan väntas från cirka 03 och framåt.

När det står klart vem som vunnit kommer båda huvudkandidaterna att hålla tal – normalt brukar den ena meddela sin seger och den andre erkänna sitt nederlag. Men resultatet kan dra ut på tiden, och rösterna räknas om. Det skedde år 2000 då rösträkningen i Florida ifrågasattes.

Vanligtvis brukar det stå klart runt femtiden på onsdagsmorgonen, svensk tid, vem som har segrat – trots att alla röster inte är räknade då. För att vinna valet krävs 270 elektorsröster.

Vänta nu, vadå elektorsröster?

Presidenten utses inte genom direkta val utan av 538 representanter – så kallade elektorer – i delstaterna och Washington DC. Elektorerna röstar i sin tur fram presidenten utifrån valresultatet. Men på valsedeln står det ändå presidentkandidatens namn och partitillhörighet.

Varje delstat har ett visst antal elektorer – ju folkrikare, desto fler. I princip får vinnaren i respektive delstat alla elektorsröster därifrån.

När är första dagen på nya jobbet?

USA:s 45:e president installeras den 20 januari 2017. Mandatperioden är fyra år. Ceremonin äger rum i Washington DC.

Barack och Michelle Obama kommer även att lämna över lösenorden till sina officiella Twitterkonton: @POTUS och @FLOTUS..

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset