En vallokal i Montana.
En vallokal i Montana.

Vem blir USA:s president nummer 45? Här är allt du behöver veta för att hänga med på valdagen.

Vad händer på själva valdagen?

Under valdagen ska väljarna bestämma vem som ska flytta in i Vita huset efter demokraten Barack Obama. Men det är inte bara en ny president som ska röstas fram, det ska också väljas delstatsguvernörer, lokala tjänstemän och ledamöter till kongressen. Dessutom ska olika delstater rösta om allt från legalisering av medicinsk marijuana till koldioxidskatt och tuffare vapenlagar.

Över 120 miljoner människor väntas rösta i de 50 delstaterna och Washington DC, i sex olika tidszoner. Vallokalernas öppettider skiljer sig åt men de öppnar mellan klockan 6 och 7 på morgonen och stänger mellan 19 och 20 på kvällen lokal tid (förutom i Iowa och North Dakota som håller öppet till 21). Många har röstat i förtid.

Presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton kommer att rösta i New York, men det har ännu inte meddelats vilken tid.

Kommer det vallokalsundersökningar?

Rösterna räknas delstat för delstat. När vallokalerna har stängt kommer det att finnas prognoser för olika delstater, baserade på opinionsundersökningar som genomförts under dagen. De kan ge en indikation på vem som vinner.

När vet vi resultatet?

Den lilla byn Dixville Notch i New Hampshire i det östligaste hörnet av USA, nära Kanada, är alltid först ut med att rösta. Där samlas de röstberättigade vid midnatt – timmar innan de flesta andra vallokaler ens öppnat. Det innebär också att de redovisar sitt resultat långt före resten av landet, det kan handla om bara några minuter efter det att den sista rösten lämnats, eftersom antalet invånare är så få. Sedan kommer resultaten att droppa in, delstat för delstat.

När det står klart vem som vunnit kommer båda huvudkandidaterna att hålla tal – den ena för att meddela sin seger och den andre för att erkänna sitt nederlag. Men resultatet kan dra ut på tiden, vilket skedde år 2000 då rösträkningen i Florida ifrågasattes.

Vanligtvis brukar dock det slutliga resultatet stå klart runt femtiden på onsdagsmorgonen, svensk tid. För att vinna valet krävs 270 elektorsröster.

Vänta nu, vadå elektorsröster?

Presidenten utses inte genom direkta val utan av 538 representanter – så kallade elektorer – som väljarna röstar på i delstaterna och Washington DC och som i sin tur röstar fram presidenten utifrån valresultatet. Men på valsedeln står det ändå presidentkandidatens namn och partitillhörighet.

Varje delstat har ett visst antal elektorer – ju folkrikare, desto fler. I princip får vinnaren i respektive delstat alla elektorsröster därifrån.

När är första dagen på nya jobbet?

USA:s 45:e president svärs in den 20 januari 2017. Mandatperioden är fyra år. Ceremonin äger rum i Washington DC.

Barack och Michelle Obama kommer även att lämna över lösenorden till sina officiella Twitterkonton: @POTUS och @FLOTUS, även om den exakta tidpunkten inte har meddelats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset