SAS-plan på Arlanda.
SAS-plan på Arlanda.

När SAS-strejken bröt ut i fredags var det många resenärer som inte kunde resa som de tänkt sig. Är du en av de drabbade har du rätt till det här.

SAS uppger på sin hemsida att kunder som påverkas av strejken kan boka om sin flygresa eller få pengar tillbaka för outnyttjade biljetter, skriver Dagens Nyheter. 

LÄS MER: SAS-strejken i fem punkter 

Enligt EU:s regler har flygresenärer vissa rättigheter vid strejk. 

Pengarna tillbaka

Resenärer får bara tillbaka pengar för den del av biljetten som inte är använd, gäller för reguljärflygningar, paketresor både inom såväl som utanför EU om det är ett EU-flygbolag. 

Du kan inte få pengarna tillbaka om det är en bjudresa eller om du köpt biljetten till ett rabatterat pris. Du har även rätt att boka om din resa om den går att genomföra ett annat datum. 

Flygbolaget har alltid en skyldighet att informera resenärer om deras rättigheter. 

LÄS MER: SAS lurat på miljonbelopp

TT/Fredrik Sandberg

Du kan få pengarna tilbaka. 

Om flygresan blir inställd

Om flyget ställs in ska du reklamera resan via brev eller mejl till flygbolaget där du bifogar kopior av biljetter och andra utgifter, som hotell eller taxi, som uppkommit i samband med strejken. 

Har du redan flugit till din destination när strejken bryter ut har du rätt till hotell och mat och dryck. men väljer du att få pengarna tillbaka för den outnyttjade resan kan du inte få ersättning för dina utlägg. 

Du har ingen rätt till någon ersättning om du bokar din flygbiljett efter att strejken är varslad eller konflikten bryter ut. 

TT/Janerik Henriksson

Du kan få ersättning för mat som du fått köpa i väntan på flyget. 

Gör det här innan du bokar

Se över din försäkring, i vissa fall täcker hemförsäkringen och separata reseförsäkring kostnaderna. Ersättningen kan variera mellan ett par hundralappar till tusentals kronor. Hur mycket du kan beror på hur många dagar du fått vänta, skriver Dagens Nyheter. 

LÄS MER: Trots låg olycksrisk – många är rädda för att flyga 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi