SAS-plan på Arlanda.
SAS-plan på Arlanda.

I samband med att SAS-strejken brutit ut är det många resenärer som inte kan resa som de tänkt sig. Är du en av de drabbade har du rätt till det här.

Enligt EU:s regler har flygresenärer vissa rättigheter vid strejk.

Resenärer får bara tillbaka pengar för den del av biljetten som inte är använd, gäller för reguljärflygningar, paketresor både inom såväl som utanför EU om det är ett EU-flygbolag.

LÄS MER: Flygexperten om strejken: ”Högavlönade piloter som vill ha ännu mer”

Du kan inte få pengarna tillbaka om det är en bjudresa eller om du köpt biljetten till ett rabatterat pris. Du har även rätt att boka om din resa om den går att genomföra ett annat datum.

Flygbolaget har alltid en skyldighet att informera resenärer om deras rättigheter.

Om flygresan blir inställd

Om flyget ställs in ska du reklamera resan via brev eller mejl till flygbolaget där du bifogar kopior av biljetter och andra utgifter, som hotell eller taxi, som uppkommit i samband med strejken.

Har du redan flugit till din destination när strejken bryter ut har du rätt till hotell och mat och dryck. men väljer du att få pengarna tillbaka för den outnyttjade resan kan du inte få ersättning för dina utlägg.

LÄS MER: Trots låg olycksrisk – många är rädda för att flyga 

Du har ingen rätt till någon ersättning om du bokar din flygbiljett efter att strejken är varslad eller konflikten bryter ut.

Gör det här innan du bokar

Se över din försäkring, i vissa fall täcker hemförsäkringen och separata reseförsäkring kostnaderna.´

Ersättningen kan variera mellan ett par hundralappar till tusentals kronor. Hur mycket du kan beror på hur många dagar du fått vänta.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi