Några av illustrationerna ur RFSU:s nya skrift ”Sex – på ditt sätt”. Högstadie elever har själva fått berätta vad de vill lära sig mer om.
Några av illustrationerna ur RFSU:s nya skrift ”Sex – på ditt sätt”. Högstadie elever har själva fått berätta vad de vill lära sig mer om.

RFSU:s nya skrift ”Sex – på ditt sätt” riktar sig till ungdomar mellan 14 och 16 år för att fylla ut glappen i sexual­undervisningen. Men den innehåller även texter om analsex och illustrationer på ungdomar i gruppsexposition.

Boken har kommit till efter fokussamtal med högstadieelever i Stockholmsområdet. Ungdomarna har fått säga till om vad de saknar i sexualundervisningen i skolan och hemifrån, nämligen att veta hur man gör och hur man har sex på ett schysst sätt.
– Anledningen till att frågorna kommer upp är för att vuxna sällan svarar på hur man gör utan bara berättar om farorna: ”så får du inte göra”. Det är mycket lättare att prata om faror som övergrepp och sjukdomar, säger skriftens författare Pelle Ullholm på RFSU.

Karin Johansson, som är barnpsykolog och utredare på BRIS, tycker att skriften fyller en viktig funktion eftersom ungdomar ofta bara får information från porr och vad kompisar säger. Men tror kanske att skriften kan tolkas fel.
– Det finns en liten risk att man kan känna press, ”kära nån ska jag behöva göra allt det här”, men läser man hela texten står att man bara ska göra det man vill. Den är väldigt nyanserad. 

Bokens syfte är motsatsen till att pressa ungdomar. Tanken är att skapa en bredare och mer positiv syn på sexualitet – och valet att inte ha sex alls.
– Vi uppmuntrar inte unga till att ha sex. Vi uppmuntrar dem till att få möjlighet att göra egna val. Vi vill stärka dem, säger Pelle Ullholm.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset