Från och med 1 juli 2019 är det förbjudet att röka på vissa allmänna platser.
Från och med 1 juli 2019 är det förbjudet att röka på vissa allmänna platser.

Efter många om och men verkar det nu som att det är bestämt. Rökning förbjuds på vissa allmänna platser, såsom uteserveringar, från och med 1 juli 2019. Det här innebär beslutet.

Förslaget om förbud mot rökning på allmänna platser utomhus lades fram av regeringen och nu har riksdagens socialutskott ställt sig bakom förslaget.

Var får man inte röka någonstans?

På vissa allmänna platser. Det inkluderar bland annat uteserveringar, lekplatser, tågperronger, busshållplatser och idrottsplatser.

Gäller det bara vanliga cigaretter?

Nej. Förutom vanliga cigaretter kommer det även förbjudas att röka så kallade e-cigaretter och andra tobaksprodukter på vissa allmänna platser.

LÄS MER: Så många vill ha rökförbud på uteserveringar

Varför förbjuds det?

Regeringen vill minska svenskarnas bruk av tobak för att nå målet om ett rökfritt samhälle till 2025.

Kommer jag kunna köpa tobak varsomhelst?

Nej. Förutom ett förbud mot rökning på vissa allmänna platser finns det förslag om att den som vill sälja tobak måste ha tillstånd för detta.

LÄS MER: Trots lagrådets invändningar – regeringen går vidare med rökförbud

Men hur blir det med snuset?

Ett av förslagen stoppades av utskottet. Det pratades om att förbjuda självbetjäning av snus. Men så blir det inte. Snusare kommer fortsätta få plocka och välja sin snusdosa själv.

Har riksdagen godkänt förslaget?

Nej, inte än. Men eftersom utskottet är överens innebär det att det kommer bli en majoritet för förslaget när det väl röstas om det i riksdagen 12 december. Frågan betraktas därför som avgjord. 

När börjar förbudet gälla?

När genomröstningen är färdig så börjar de nya reglerna gälla 1 juli 2019.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset