Aktiviteterna under en nollningsperiod varierar, men kan till exempel vara spelkvällar, sittningar, temadagar eller fester.
Aktiviteterna under en nollningsperiod varierar, men kan till exempel vara spelkvällar, sittningar, temadagar eller fester.

Nollning är en omdiskuterad tradition som både älskas och kritiseras. Å ena sidan en rolig introduktion till studentlivet, å andra sidan kantad av allvarliga skandaler. Vad kan du egentligen vänta dig de första veckorna i skolan?

 

Att högskoleelever nollas vid skolstart är en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under terminsstart under både våren och hösten arrangeras evenemang, tävlingar och fester på universitet och högskolor. Syftet är att välkomna elever till studentlivet och att skapa en gemenskap.

Ordet nollning kommer från att du som nybliven student har noll högskolepoäng. Men många skolor har nu bytt namn på traditionen till novischperiod, inspark eller introduktion.

LÄS MER: 7 appar som maxar dina studier

Ludvig Bodelsson är ordförande på Kuratorskollegiet – ett samarbetsorgan för alla studentnationerna – på Lund universitet, en studentstad som är känd för sina traditioner.

– Det är en period då skolan visar upp vad som finns att göra utanför studierna, där man lär känna varandra och får en försmak av studietiden, säger han.

Ludvig Bodelsson beskriver att nollning, eller novishperiod som det heter på Lunds universitet, skiljer sig mycket mellan kårerna – precis som det gör i landet i stort. Men grunden är densamma: att ge de nya studenterna en god start. Det kan vara allt från spelkvällar och turvandringar till sittningar, temadagar och fester.

– Nollningsperioden är även olika stor på olika utbildningar. Teknologerna har alltid en väldigt hög anslutningsgrad men annars varierar det hur många som deltar, säger Ludvig Bodelsson.

LÄS MER: ”Snygghetsparad” under nollning på gymnasiet 

De allvarliga händelserna – alkoholförgiftningar, sexuella övergrepp och kränkningar – som skett i samband med nollning över åren ligger som en skugga över välkomstritualen. De flesta gymnasieskolor, som anammade liknande traditioner, har förbjudit dem på grund av rädsla för misskötsel.

– Det är viktigt att veta att det alltid är frivilligt att vara med på aktiviteterna. Du behöver inte om du inte vill.

I skollagen står det att skolorna har ansvar för kränkande behandling även efter skoltid om den har att göra med skolans verksamhet, så prata med någon i personalen på skolan om du känner dig obekväm.

– Här i Lund har vi till exempel utsett äldre elever vars främsta uppgift är att se till att de nya studenterna känner sig trygga, berättar Ludvig Bodelsson.

LÄS MER: Nollningsskandaler sedan 1995

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset