Tampong – aj. Cykla – aj. Samlag – aj. Många kvinnor lider av smärta i den yttre delen av könsorganet, vulvan. Det kan kännas som att underlivet brinner. Varför är det så? Orsakerna är många, men det finns också lösningar.

Att känna vulvasmärta är inget ovanligt. Mellan 36 och 47 procent av landets 15–21-åringar har upplevt smärta vid samlagssex, och 13 procent av 20–29-åringarna uppger att de har haft smärta i mer än ett halvår. Vad är då vulvasmärta? Vulvasmärta kallas också vestibulit, och det innebär att det gör ont i slidöppningen. Smärtan hänger ihop med att nerver i slemhinnorna har blivit överkänsliga och reagerar med smärta vid beröring. Smärtan kan också sitta i hud och slemhinna vid klitoris, vid urinrörsmynningen och på blygdläpparna. Ibland är det svårt att urskilja vart smärtan sitter. För vissa är det som att hela underlivet brinner, svider och ömmar. Ofta pratar man om samlagssmärta, men smärtan är inte alltid kopplad till enbart samlagssex.

►LÄS MER: 6 saker alla borde veta om aborter

Det kan göra ont att använda tampong, ha trånga kläder eller kännas ömt när man cyklar. Varför gör det ont? Orsakerna kan vara många. Vulvasmärta kan starta med upprepade svampinfektioner, stress eller psykisk ohälsa. Det kan också bero på vissa medicinska behandlingar med antibiotika, ibland kan en del hormonella preventivmetoder ge besvär med smärta i vulva. Även vissa hudsjukdomar och könssjukdomar kan ligga bakom, eller att du haft samlagssex utan att vara kåt och fuktig eller trots att du egentligen inte vill.

Därför ska du undvika att ha sex som gör ont, eftersom det kan skapa en ond cirkel där sex kopplas ihop med smärta. Den ytliga smärtan i hud och slemhinna kan leda till spänningar i kroppen, det är som att kroppen liksom värjer sig mot det som gör ont. En grupp muskler som har stor betydelse vid smärttillstånd i vulva är bäckenbottenmuskulaturen. Det är muskler som håller uppe bäckenbotten runt anus, urinröret och slidan. En muskelgrupp vars betydelse ofta glöms bort. En spänd bäckenbottenmuskulatur kan förstärka smärtan. Spänningen är inget du gör medvetet. Men spänningstillstånd i bäckenet och musklerna gör så att smärtan kan kännas både i vulva och djupt inne i slidan. Vad hjälper mot spänningarna?

►LÄS MER: Sluta sprid slamprykten

Ja, till exempel fungerar träning av bäckenbottenmuskulaturen bra. Träningen består ofta av knipövningar. Idén är att du tränar bäckenbotten för att lära dig att spänna den och att slappna av, du lär dig att lägga märke till skillnaden. Det kan vara svårt att hitta sin bäckenbottenmuskulatur, du kan behöva hjälp med att hitta rätt sätt att träna den på. Träningen hjälper dig att få kontroll över bäckenbotten. Tips! Prata gärna med gynekolog eller barnmorska för individuellt anpassat råd om hur just du kan träna din bäckenbotten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Smärta underliv