Det är många som vill sälja av och köpa nytt på säljsajterna just nu.  
Det är många som vill sälja av och köpa nytt på säljsajterna just nu.  

Har du, planerar du eller drömmer du om en höstrensning i garderoben? Genom att sälja vidare det du inte längre vill ha kan både du och miljön tjäna en hel del. Här är de populäraste prylarna på Blocket och Tradera just nu.

Daniel Söderberg/pressbild
Alexandra Davidsson.

Enligt en undersökning från Tradera har svensken i genomsnitt fyra kartonger prylar och kläder hemma som inte används. Värdet uppgår i genomsnitt till 13 166 kronor. Så att köra en höstrensning kan ge lite klirr i kassan om man säljer vidare det man inte längre använder.

På Blocket är intresset för nytt på fötterna stort. De klädesplagg som flest söker på nu under hösten på Blocket är skor. Av allt som säljs på Tradera är det kvinnokläder, följt av barnkläder som säljs mest.

►LÄS MER: Så påverkas miljön av din shoppingrunda

Alexandra Davidsson, generalsekreterare på ideella föreningen Medveten konsumtion tycker att det är positvit att folk intresserar sig för second hand.

– Människor blir allt mer medvetna och vill köpa produkter som är bättre för miljön, men också för dem i produktionen. Att man gynnas ekonomiskt är såklart också ett plus, säger hon och tror att intresset för bebiskläder kan ha med det ökade medvetandet om kemikalierna att göra.

– Om man köper kläder second hand har kemikalierna tvättats ut och man utsätter inte barnet för så stor fara. Jag tror att det är ett ökat medvetande vad som är bra för oss och vår hälsa. En annan aspekt är ju också att barnkläder är dyrt och barnet snabbt växer ur dem.

Enligt Tradera har försäljningen av vinylskivor ökat mest av alla kategorier sedan förra året.

– Det är en back-to-basic-trend som kanske är det som visar sig här. Man är intresserad av enkelheten, som det brukade vara, säger hon.

►LÄS MER: ”Handklovar ramlade ut från soffan” – här är svenskarnas värsta Blocket-historier

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset