Det finns vissa saker som säger mer om föreningens ekonomi än andra.
Det finns vissa saker som säger mer om föreningens ekonomi än andra.

Funderar du på att köpa lägenhet? Då kan det vara en bra idé att kika på föreningens ekonomi. Borättsexperten Lennart Ljunggren hjälper till att reda ut vad du ska titta på för att få en så god uppfattning som möjligt.

Att få en överblick över en bostadsrättsförenings ekonomi kan vara direkt avgörande för om du vill köpa lägenheten eller inte. Lennart Ljunggren, borättsexpert på Borättupplysning, förklarar varför.

– Om ekonomin är dålig kommer det leda till att avgiften höjs. Då får du dels ett dyrare boende, men det gör också så att lägenhetens värde minskar. Med andra ord kommer du dessutom få mindre pengar för lägenheten när du säljer den, säger han.

LÄS MER: Så kollar du upp din bostadsrättsförening – innan du köper 

Men vad är det egentligen du ska kolla på i årsredovisningen för att få en så god uppfattning som möjligt?

Skuldsättningen

– I alla årsredovisningar står bostadsrättsföreningens totala skuld, men det säger inte så himla mycket. I stället ska du titta på föreningens skuld i förhållande till dess yta. Närmre bestämt på skuld per kvadratmeter. Hamnar det värdet under 5 000 kronor per kvadratmeter är det bra men hamnar det över 10 000 kronor är det mindre bra och det finns anledning till oro.

Räntekostnader

– Ett annat snabbare sätt att få en överblick över ekonomin är att titta på föreningens räntekostnader. Ibland är det den största utgiften och har därför störst inverkan på avgiften. Du jämför då räntekostnader med nettoomsättningen, och om du då får fram att räntekostnaderna är mindre än 20 procent av omsättningen är det bra. Om den siffran stiger över 40 procent är det ett dåligt tecken för föreningens ekonomi.

Underhållsutrymme

– Här tittar du på hur mycket pengar som föreningen har över till framtida underhåll, och det är en bra indikator på den ekonomiska styrkan hos föreningen. Leta upp resultaträkningen och lägg ihop reparationer, periodiskt underhåll och avskrivningar, samt +/- årets resultat. Jämför det sedan med nettoomsättningen, så får du ett värde som kallas ”Underhåll – och amorteringsutrymmet”. Om det värdet ligger över 30 procent av omsättningen kan du anta att föreningens ekonomi är god, medan det kan finnas problem om det är lägre. Det här värdet slår inte exakt fast hur föreningens ekonomi ser ut, men det ger dig en hint.

Är det någonting som du inte ska fokusera på när du läser årsredovisningen?

– Ja, stirra dig inte blind på vad avgiften ligger på för att avgöra föreningens ekonomi. De som bygger bostadsrätter brukar i allmänhet sätta för låg avgift för att locka kunder, och då finns ju risken att den höjs ganska fort, säger Lennart Ljunggren.

LÄS MER: 5 tips för dig som ska hyra ut ditt boende – och så säger experten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset