Småpratande och mobilljud stör sig flest svenskar på under bion, visar en ny undersökning.
Småpratande och mobilljud stör sig flest svenskar på under bion, visar en ny undersökning.

Svenskarna stör sig mest på småpratande och mobilljud under biobesök. Samtidigt tycker majoriteten att biopriserna är för dyra. Det visar en ny Yougov-undersökning gjord på uppdrag av Metro.

Hälften av svenskarna, 51 procent, stör sig på småpratande i biosalongen. Enligt Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, är det inget problem som SF har stött på.

– Nej, inte småprat, men det beror på vilken film det är också. En del filmer har man mer tolerans för än andra. En del människor vill att det ska vara helt knäpptyst när man går på bio, andra kanske tycker det är mer bekvämt att skratta och kommentera och så. Jag vill påstå att för en absolut övervägande del av föreställningarna vi gör, så är inte detta ett problem, säger han.

LÄS MER: ”Avengers”-stjärnorna: ”Står inför det största hotet vi någonsin har haft”

På plats två och tre på listan över vad människor stör sig mest på under ett biobesök kommer mobiler och godisprassel. För att råda bot på det har SF sedan en tid välkomnat besökarna med värdar inför varje föreställning.

– Det är samma sak där, vi har ofta en värd som påminner om att man ska stänga av sina mobiltelefoner. Jag tror att folk har lärt sig det, att man inte ska ha på sina mobiler under en föreställning. Både ljus och ljud kan störa med smartphones, men det är inget stort problem skulle jag säga.

Thomas Runfors, informationschef på SF Bio. Foto: Pressbild

I undersökningen framkommer det även att en majoritet, 65 procent, tycker att priserna för biobiljetter är för dyra. Noll procent tycker att de är för billiga, medan 35 procent anser att biljettpriserna är lagom. Det är en uppfattning som SF känner till, menar Thomas Runfors.

– Vi måste se till att man får valuta för pengarna helt enkelt. Att vi har de priserna vi har beror på olika faktorer: Kostnader, löner, hyra och filmhyra till exempel. Det är viktigt för oss att det är värt pengarna. Det är ganska dyrt att gå ut att äta också, men är det prisvärt är det ingen som klagar.

LÄS MER: Yougov: Så upptäcker svenskar ny musik att lyssna på

Trots vissa prisskillnader har antalet besökare varit relativt intakt de senaste 25 åren, enligt Runfors. Han säger att biobesökarna ligger på 15 – 18 miljoner varje år. Under 2017 besökte 16,7 miljoner människor biografer landet över, enligt siffror från SF.

– Det har snarare varit en trend de senaste åren att antal besökare har ökat. Sen beror det på såklart vilka filmer vi visar. En film som ”Avengers”, som visas just nu, drar upp genomsnittet. Har man fler sådana filmer varje år så ökar också besöken – samtidigt som besöken minskar om vi visar färre sådana filmer.

Har priserna någon effekt på antal besökare?

– Nej det hänger inte ihop med besöken skulle jag påstå. Sedan gör vi inga generella prisökningar, vi använder oss av flera olika prissystem. Kommer det en film som är väldigt populär och lång kanske den är något dyrare, medan en annan film kan vara billigare. Det är olika priser på olika filmer helt enkelt.

I samma undersökning fick de tillfrågade svara på varför de går på bio. Där har en majoritet svarat att det är helhetsupplevelsen som är det viktigaste.

– Ja, vi har samma uppfattning där. Film kan man se i princip var som helst i dag. Så det är upplevelsen, vi jobbar mycket med att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt. Dels rent tekniskt och socialt, hur pass bekväma stolarna man sitter i till exempel.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i Yougovs onlinepanel under perioden 13-16 april 2018. 1545 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bio Yougov film