En ny undersökning visar att 74 procent av svenskarna tycker bra om sin partners familj.
En ny undersökning visar att 74 procent av svenskarna tycker bra om sin partners familj.

Majoriteten av svenskarna tycker ganska bra eller mycket bra om sin partners familj. Det visar en ny undersökning gjord av Yougov. "Man anstränger sig för partnerns skull", säger relationsexperten Christina Hermanrud.

Att tycka om sin partners familj är kanske ingen självklarhet. Men nu visar en ny undersökning, gjord av Yougov på uppdrag av Metro, att majoriteten av svenskarna trots allt ät välvilligt inställda till sin partners familj.

På frågan ”Vad tycker du om din partners familj?” svarade 74 procent att de tycker ”ganska bra” eller ”mycket bra” om sin partners familj. Det är siffror som inte förvånar psykologen, psykoterapeuten och relationsexperten Christina Hermanrud.

– Det är klart att det förekommer att man inte tycker så bra om dem men de allra flesta försöker nog uppmana allt positivt man kan, att man anstränger sig för partnerns skull, säger hon.

Kvinnor verkar däremot något mer kräsna än män. I undersökningen uppger 72 procent av kvinnorna och 76 procent av männen att de tycker bra om sin partners familj.

LÄS MER: Viktigt att hålla kvar lusten i en lång relation

Åtta procent av de svarande har däremot en något sämre inställning till sin partners familj. Sex procent tycker ”ganska dåligt” om dem medan två procent tycker ”mycket dåligt” om extrafamiljen.

Sedan finns förstås gränslandet lagom. 18 procent svarar att de tycker ”varken bra eller dåligt” om sin partners familj.

Den vanligaste orsaken till att man inte går ihop med sin partners familj tror Christina Hermanrud beror på att familjen lägger sig i för mycket.

– Det kan vara att de inte respekterar paret eller inte räknar med partnern i familjen, att de inte ser eller bekräftar partnern, säger hon.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 16-20 december 2016. Sammanlagt har 1 518 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

LÄS MER: Relationsexperten: Så vet du om du är i ett osunt förhållande

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Relationer