Trump vände opinionen och gick förbi konkurrensen. Nu ska han ta över ett av världens mäktigaste ämbeten. Så här kommer det att gå till.

1. Installation

Donald Trump kommer att tillträda som president den 20:e januari. Ceremonin hålls vid regeringsbyggnaden Kapitolium där kongressen har sitt säte. Där kommer han bland annat att svära en ed om att försvara konstitutionen, det vill säga USA:s grundlag. Efter ceremonin flyttar hela familjen Trump in i Vita huset.

2. Jakt på personal

Trump måste anställa omkring 4 000 personer till sin nya regering. Runt 1000 av dem måste få senatens godkännande innan de anställs. Ett särskilt övergångsteam har letat efter kandidater till tjänsterna i ett halvår.

LÄS MER: Det här är det senaste om presidentvalet 

3. Fixa kärnvapenkoderna

Övergångsteamet har också till uppgift att se till så att Donald Trump får tillgång till ”the biscuit” (kexet) – en plastlapp med koderna som krävs för att använda kärnvapen. Omkring 900 kärnvapenspetsar kommer att stå till Trumps förfogande.

4. Ta över makten

Trumps och Barack Obamas övergångsteam kommer att samarbeta så att Trump kan börja styra landet så fort som möjligt. Sedan 2016 är den nuvarande presidenten tvungen enligt lag att tillsätta ett särskilt övergångsråd som organiserar överlämnandet av makten.

5. Get to work!

Några av Trumps vallöften: – Lägre skatt för medelklassen – Mur på gränsen till Mexiko – Avskaffa Obamas sjukvårdsreform, ”Obamacare”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset