Här är inlägget som återigen har fått spridning.
Här är inlägget som återigen har fått spridning.

På bilden syns en kvinna bärandes på två barn och ett tredje vid sin sida, kvinnan är barfota. Runt henne går sju män. Bilden, som togs 2015, har använts av personer med en tydlig politisk agenda och har nu återigen fått spridning. Men vad vet vi om den?

”Sju unga, friska och välmående muslimska manliga migranter. Ignorerar en kvinna som är barfota och bär på två barn och en väska”.

Så skrev Ezra Levant, som på Wikipedia beskrivs som en kanadensisk mediepersonlighet och konservativ politisk aktivist, när han delade bilden på Twitter i januari 2016. Ett inlägg som har retweetats över 3 400 gånger.

LÄS MER: Här är konspirationsteorierna som flest svenskar tror på

Ett par månader senare, i slutet av mars 2016, delade journalisten och antimuslimska aktivisten Brigitte Gabriel bilden i ett inlägg på sin Facebooksida. Ett inlägg som återigen har fått spridning, även bland svenska användare. I nuläget har det totalt nästan 28 000 delningar.

Så här beskriver Brigitte Gabriel bilden:

”Här är en bild som visar människor som går för att nå sitt slutliga mål, att få leva i ett europeiskt land. Det är sju män och en kvinna. Tittar du lite närmare upptäcker du att kvinnan går barfota tillsammans med tre barn, och av de tre bär hon två. Där finns problemet, ingen av männen hjälper henne och alla männen bär skor, för i deras kultur är kvinnan inte värd någonting. Hon är endast till för att vara slav åt männen. Tror du verkligen att dessa män skulle kunna integreras i vårt samhälle, jobba och respektera våra normer och våra traditioner?”

Hon framför en rad påståenden om personerna på bilden. Påståenden som nu delas vidare även bland svenska användare på Facebook.

LÄS MER: Nej, pensionärer får inte så här mycket mindre skattepengar än invandrare

Men vad vet vi egentligen om bilden som gång på gång delas av personer med en tydlig politisk agenda?

Bilden går att ladda ner från nyhetsbyrån AP. Där framkommer det att den är tagen den 19 oktober 2015 i närheten av gränsen mellan Serbien och Kroatien. Så här står det i AP:s information om bilden:

”En grupp migranter går på en väg i närheten av gränsen mellan Serbien och Kroatien, nära staden Berkasovo, Serbien, Måndag, 19 oktober, 2015. Spänningarna ökade bland tusentals migranter eftersom de förblev strandade i dimma och kyla på Balkan på söndagen i deras strävan för att nå ett bättre liv i Västeuropa, två dagar efter att Ungern stängde gränsen mot Kroatien och strömmen av människor omdirigerades till en mycket långsammare rutt via Slovenien”.

Det framgår alltså inte i informationen till bilden huruvida människorna är muslimer, om de kände varandra eller om männen faktiskt hjälpte kvinnan efter att bilden togs.

Här är en annan bild som togs vid samma tillfälle av samma fotograf. Foto: Darko Vojinovic/TT/AP

Kanadensiska Metro försökte i mars 2016 ta reda på mer om bilden i samband med att den fick spridning. De fick då, via nyhetsbyrån AP, kontakt med fotografen Darko Vojinovic som har tagit bilden.

I ett mejl berättade han att bussarna lämnade migranterna några kilometer från gränsen till Kroatien och att de fick gå den återstående sträckan.

”Vägen var full av migranter som gick snabbare eller långsammare mot landgränsen. Jag upplevde det som att de inte kände varandra. Männen på bilden gick snabbare än kvinnan med barnen och passerade runt henne. Migranterna kommer från olika länder och håller, enligt mina erfarenheter, lite avstånd till varandra när de är i läger, på tåg eller på vägar, de sköter sitt eget”, skrev fotografen bland annat.

Mer än så vet vi inte om bilden i nuläget. Det framgår inte vilka personerna på bilden är och det är därför svårt att komma i kontakt med dem för att höra deras tankar om fototillfället. Trots det tillskrivs de en rad egenskaper i syfte att föra fram en politisk agenda.

LÄS MER: Sex saker som alla på Facebook borde tänka på

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset