Några av lastbilarna i FN-konvojen som attackerades i måndags.
Några av lastbilarna i FN-konvojen som attackerades i måndags.

Attacken mot en hjälpkonvoj i norra Syrien tidigare i veckan kan vara ett krigsbrott. Anklagelser haglar mellan USA, Ryssland och Syrien – men ännu har ingen tagit på sig ansvaret för attacken.

I måndags attackerades en FN-konvoj med nödhjälp och en lagerlokal som drevs av Syriska röda halvmånen i ett rebellkontrollerat område i norra Syrien. Fler än 20 civila dödades, bland dem minst en hjälparbetare. 18 av 31 lastbilar i konvojen – med förnödenheter från bland annat UNHCR och Unicef – totalförstördes.

När konvojen lastades av vid lagerlokalen i Oram al-Kobra påbörjades den tre timmar långa attacken strax efter klockan 19 lokal tid, uppger vittnen på plats för Human Rights Watch.

USA: Ryssland är skyldigt

Det är fortfarande högst oklart vem som bär ansvar för attacken. USA sade sig snabbt ha uppgifter om att det rörde sig om en flygbombning – och då skulle bara två parter kunna vara skyldiga: Ryssland eller Syrien.

Till BBC har amerikanska tjänstemän varit mer detaljerade och pekat ut två ryska stridsflygplan av typen SU-24 som ska ha befunnit sig i området där konvojen attackerades. Både det ryska och det syriska flygvapnet använder sådana plan – men enligt de amerikanska tjänstemännen var attacken för avancerad för att ha utförts av Syrien.

Oavsett om det var ryska eller syriska stridsflygplan anser USA att Ryssland bär ansvaret, eftersom landet tagit på sig att stoppa militära insatser från luften under den framförhandlade vapenvilan.

Ryssland: Ingen flygattack

Ryssland har förnekat ansvar för attacken och det ryska försvarsdepartementet hävdade att det inte finns några bevis för en flygbombning, utan att attacken i stället ska ha utförts av artilleri på marken – vilket i så fall skulle peka på oppositionella rebeller.

I en intervju med nyhetsbyrån AP på torsdagen tog också Syriens diktator Bashar al-Assad sin allierade Ryssland i försvar och hävdade att det var terroristerna – den syriska regimen benämner alla oppositionella rebeller som terrorister – som bar ansvar för konvojens säkerhet.

– Vi har ingen aning om vad som hände, säger han till AP enligt Reuters.

Ryssland har också släppt bilder från en drönare, som påstås visa hur ett rebellfordon bogserar en artilleripjäs vid den parkerade konvojen. Nyhetssajten The Interpreter har dock kunnat visa att de bilderna är tagna på en helt annan plats, en dryg halvmil från där konvojen attackerades.

Påstående om USA-drönare

Efter onsdagens krismöte i FN:s säkerhetsråd kom åter nya påståenden från Ryssland. Talespersonen Igor Konasjenkov hävdade att en amerikansk drönare som lyft från militärbasen Incirlik i Turkiet befann sig över Oram al-Kobra när konvojen attackerades. Trots att Konasjenkov inte riktade någon direkt anklagelse mot USA tillade han att den militära drönaren hade "kapacitet att utföra attacker med hög precision".

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon förnekade bestämt uppgifterna och sade att inga flygfarkoster från USA eller koalitionen befann sig ens i närheten av området.

Rysslands utrikesminister har krävt en "grundlig opartisk" utredning av attacken mot konvojen medan USA:s dito John Kerry har krävt ett ryskt-syriskt flygförbud i kritiska områden för att kyla ner situationen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset