Jon Henrik Fjällgren siktar på att jojka sig till Eurovision på lördag. Och lyckas han faller ännu en tung sten från hans axlar. Han kämpar för att bli fri från allt jobbigt i hans liv.

Det var i Melodifestivalens tredje deltävling som svenska folket fick, om de hade missat ”Talang”, stifta bekantskap med Jon Henrik Fjällgren. Med sjungande norrsken i taket, ett dansande samepar framför en öppen eld på scenen och en jojk tog han sig raka vägen till final. Nu siktar han på att vinna på lördag.

Några ändringar i numret blir det inte.
– Jag fick så kort tid på mig att hinna ändra något så det har jag inte hunnit göra. Om jag skulle ta mig till Eurovision så kommer jag däremot att ändra. Jag vill att det ska vara ännu mer synligt var musiken kommer ifrån. Alla vet inte hur samekulturen och renskötsel är. Jag vill få dem att förstå det.
I musikvideon till ”Jag är fri” får man se Jon Henrik jobba med renarna och köra skoter på fjället. Det är hans liv. Eller snarare var. Sedan han blev artist åker han runt på spelningar större delen av tiden. Vad trivs han allra bäst med?
– Renskötseln är bäst. Tjusningen finns i harmonin och naturen, att få se renarna födas och kalvarna. Det har jag varit med om sedan jag föddes. Det finns inget roligare, säger Jon Henrik Fjällgren med säkerhet i rösten.


När han vann ”Talang” var hans låt ägnad en vän som nyligen gått bort. Hans bidrag ”Jag är fri” är ägnad hela mänskligheten.
–  Alla vill känna sig fria från alla jobbiga saker som hänt i livet. Saker hänger på ryggen på en och jag vill att alla ska få känna sig fri och inte känna sig inlåst. Jag vill också känna mig fri.
Gör du inte det?
– Nej. Det gör jag inte. Jag känner mig inte fri från alla jobbiga saker som hänt mig.
Jon Henrik har delat med sig om saker som att han blivit mobbad till att många vänner runt honom tagit sitt liv. Han har tungt bagage att göra sig av med.
– Det känns som att jag alltid varit instängd. Renarna och fjället ger en anan sorts frihet. Vi samer är inte ett fritt folk och det är svårt att vara renskötare. Och det är därför många unga renskötare tar sina liv. De känner sig inte fria.


Hans räddning är musiken.
– Jag har hanterat smärtan genom att spela. Musiken gör mig starkare hela tiden. Jag ska fortsätta på den vägen som jag är på och förhoppningsvis nå målet att bli fri. Desto mer jag jojkar desto mer jobbiga bitar släpper jag bakom mig. Det blir som ett spritt pussel.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset