Att skrämmas – med eller utan mask – kan vara olagligt.
Att skrämmas – med eller utan mask – kan vara olagligt.

Clownmask eller inte. Det kan vara olagligt att skrämmas och du kan göra dig skyldig till ofredande. En person som dessutom hotar om våld kan göra sig skyldig till olaga hot.

Den senaste tiden har det rapporterats om flertal händelser där personer har klätt ut sig till clowner och skrämt folk. Själva utklädnaden i sig är inte olaglig, oavsett om det är en clown, en docka eller en disneyfigur personen klär ut sig till.

Men att hoppa fram och skrämmas, och kanske till och med följa efter, kan däremot betraktas som en brottslig handling och rubriceras som ofredande, berättar Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen.

LÄS MER: Butiker fortsätter sälja clownmasker

– Ofredande kan vara att man har antastat någon eller med annat hänsynslöst beteende ofredat någon. Det kan man dömas till böter eller fängelse i högst ett år för, säger han.

Om en person hotar med våld kan det dessutom rubriceras som olaga hot, vilket såklart gäller oavsett om personen är maskerad eller inte. Olaga hot kan vara att en person lyfter ett vapen mot någon annan eller hotar att begå en brottslig gärning. Olaga hot kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

LÄS MER: Clownryktet sprids i Sverige – är egentligen översatt inlägg från USA

Larmen om clowner kommer från folk runt om i hela Sverige. Förra veckan rapporterades till exempel en 70-tal händelser i södra Sverige och i Stockholmsområdet har polisen de senaste dagarna fått in flertal larm om personer i clownmasker.

– Just nu försöker vi hjälpa dem som upplevt att de har blivit utsatta för brott. Hur folk upplever det här som skrämmande eller inte överlåter vi till dem som har kompetens om psykologiska fenomen, säger Kjell Lindgren.

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem finns det en viss problematik när det kommer tills skrämselbrott.

– Om en person rånar någon så är det ofta lätt att styrka. Men om någon bara vill skrämmas och påstår att det hela var ett skämt så får man bevissvårigheter. Men i vanlig ordning är det upp till åklagaren att samla bevis, säger han.

Sven-Erik Alhem betonar att han ser allvarligt på den senaste tidens clownhändelser.

– Det är högst olämpligt alldeles oavsett vilken brottsrubricering som avses. Det är väldigt sorgligt att släcka ner glädjen som det är meningen att clowner ska ge. Det är synd, för vi är i behov av glädjespridare i vårt samhälle, säger rättsexperten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset