Mansskrevande kan vara tecken på sjukdom.
Mansskrevande kan vara tecken på sjukdom.

Det skulle kunna finnas fysiska orsaker till vissa mäns benägenhet att skreva brett när de sitter ner. Det kanske till och med är läge att tycka lite synd om dem som inte kan hålla ihop låren.

Efter att ha legat i träda under våren blossade diskussionen om mäns skrevande, eller "manspread", upp igen under sensommaren. Den här gången var det främst mäns skrevande i tv-soffor, som ett sätt att ta plats och markera sin makt, som var i fokus.

Hotat rekord

I en artikel som delats flitigt i sociala medier skrev tidningen Cafés Andrev Walden om hur Daniel Nannskog, som briljerade i bresande när han kommenterade fotbolls-VM i Brasilien 2014 i SVT, fått konkurrens från både Zlatan och Patrik Sjöberg om titeln som mästare på "manspread".

Fenomenet "manspread", som identifierades i New Yorks tunnelbana och där ansågs vara ett problem för att det skapade trängsel för andra resande, skulle dock kunna ha andra orsaker än vilja att ta plats och maktdemonstrera. Anatomiska förutsättningar och sjukdom kan också ligga bakom vissa mäns oförmåga att sitta samlat.

– Det finns otvetydiga skillnader i höftledens anatomi mellan könen. Dessa skulle kunna förklara en liten del av denna sittställning, säger Per Aspenberg, professor i ortopedi vid Linköpings universitet.

Bakomliggande sjukdom

Han säger att det nog kan finnas rätt många män, som på grund av anatomin föredrar att sitta med benen lite isär.

– Att sitta bakåtlutad och hålla ihop benen kräver en viss muskelanspänning, säger Per Aspenberg.

Bland unga män finns också inte helt ovanliga höftsjukdomar som fyseolys och CAM deformitet som gör att de måste sitta med knäna isär. Noterbart är att den senare sjukdomen, CAM deformitet, är vanlig bland fotbolls- och hockeyspelare.

Bland äldre män handlar det däremot ofta om artros.

– Bland äldre med artros är det vanligt, och denna typ av artros är nog vanligare bland män, enligt mina kliniska intryck, säger Per Aspenberg, som själv inte upprörts av mansskrevandet men däremot av unga män som bär mössa inomhus.

– Beteendet torde ha samma bakgrund som detta sätt att sitta, säger han.

Bendiksby, Terje
SVT:s fotbollskommentator Daniel Nannskog har i en artikel i Café omskrivits som innehavare av rekordet för "manspread" uppmätt i tv-soffa. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset