Flygplanet som kraschade i franska alperna tillhörde den vanliga flygmodellen Airbus 320.
Flygplanet som kraschade i franska alperna tillhörde den vanliga flygmodellen Airbus 320.

I dagens olycka i franska Alperna var flygplanet av typen Airbus 320. Det är ett av världens vanligaste plan för kort- och medeldistanser och är speciellt populärt bland lågprisbolagen.

A320 lanserades 1988 och mest utmärkande var att planet använde digital teknik i stället för den tidigare dominerande analoga tekniken som fanns i bland annat huvudkonkurrenten Boeing 727. Airbus utökade åren efter lanseringen en hel familj med numren 321, 319 och 318 med olika antal passagerarstolar.

A320 har bred kabin, större bagageutrymmen, låga underhålls- och driftskostnader vilket gjort planen mycket populärt, inte minst bland lågprisbolagen. Bolaget JetBlue har till exempel gjort beställningar och optioner på 233 plan från A320-familjen. Totalt har det levererats över 3 600 plan av typen A320 sedan lanseringen.

► Sannolikt inga överlevande i fransk flygkrasch

För ett drygt år sedan ägde SAS 6 och leasade 18 plan ur 320-familjen.

2009 gjorde ett A320 från US Airways en uppmärksammad kraschlandning på Hudsonfloden strax efter starten LaGuardia-flygplatsen. Nödlandningen gick perfekt och samtliga ombord överlevde. En kollision med fåglar har uppgetts som orsak till haveriet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset