” Om vi alla hade visat lika mycket intresse och kämparglöd de resterande dagarna på året så hade vi troligtvis kommit ännu längre än vad vi hittills gjort”, skriver Linda Tholin.
” Om vi alla hade visat lika mycket intresse och kämparglöd de resterande dagarna på året så hade vi troligtvis kommit ännu längre än vad vi hittills gjort”, skriver Linda Tholin.

Det räcker inte med att klä upp sig och festa i Pridetåget och sedan låta bli att säga ifrån nästa gång någon drar ett skämt med en homofobisk underton, skriver Linda Tholin.

Stockholms Pridevecka är slut för i år. Under veckans gång har otaliga företag, medier och privatpersoner lyft fram jämlik kärlek, bland annat i form av diverse kampanjer och uppdateringar på sociala medier.

Budskapet är tydligt. Att få älska vem man vill. Att få vara sig själv. Att frigöra samhället från normer och fördomar. 

Jag tycker självklart att det är viktigt och bra att detta understryks. Det är bra att människor och stora som små företag och medier visar solidaritet och stöd till hbtq-kampen. 

Men vi får inte glömma bort att kampen måste föras de övriga 51 veckorna på året också. För det räcker inte med att predika en vecka om året och sedan återgå till heteronormativiteten.

►LÄS MER: Därför måste vi föräldrar våga stå upp för våra hbtq-barn

Det räcker inte att dela en text eller bild på Facebook som förespråkar jämlik kärlek och sedan vara tyst när någon uttrycker sig nedlåtande om hbtq-personer. 

Det räcker inte med att klä upp sig och festa i Pridetåget och sedan låta bli att säga ifrån nästa gång någon drar ett skämt med en homofobisk underton.

Det räcker inte med tidningar som förespråkar att all kärlek är vacker under Prideveckan, men som sedan fortsätter bildsätta alla relationsartiklar med heterosexuella par. 

Det räcker inte med att flagga med regnbågsflaggan och senare lyssna och uppmuntra till musik med homofobiska inslag.

Det räcker inte med att se sig själv som en person som står för rätten att älska vem man vill, men som sedan använder homosexualitet som ett skällsord i affekt. 

Det räcker inte med företag som under Prideveckan gör hbtq-främjande reklam men som de resterande veckorna på året inte lanserar en enda kampanj, produkt eller gör ett enda uttal som tar ett steg från heteronormen. 

►LÄS MER: Därför är det aldrig okej att felköna

Jag tror inte att dessa engagemang under Pride på något vis försvagar hbtq-kampen, snarare tvärtom. Det hjälper, allt hjälper. Men det blir något skenheligt att en kortare tid om året förorda hbtq:s rättigheter för att sedan gå tillbaka till ett osynliggörande. 

Därför måste vi stå enade tillsammans varje dag året om. Vi måste värna om varandra för att ha möjlighet att bygga upp en norm där alla är inkluderade. En norm som gynnar exakt alla. Där det inte finns någon motsatts. Där det inte finns något utanförskap. En norm där vi alla på riktigt är lika, där vi är lika mer än bara en vecka om året. 

Kampen kan inte föra sig själv och det ligger på allas ansvar oavsett sexuell läggning att föra den framåt. Om vi alla hade visat lika mycket intresse och kämparglöd de resterande dagarna på året så hade vi troligtvis kommit ännu längre än vad vi hittills gjort.

Linda Tholin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset