I somras talade politikerna väldigt mycket om ”svenska värderingar”, ofta i smått hänryckta ordalag och en våg av nationalism sköljde plötsligt genom den politiska retoriken. Nu är det vinter, konferensen Folk och Försvar infaller, och den försvarspolitiska debatten har drabbats av samma nationalistiska våg. Det ena partiet efter det andra lovar mer och mer till försvaret. Miljarderna rullar på ett sätt som de aldrig, aldrig gör när det gäller sjukvård, äldreomsorg eller skola och nästan ingen inlägger protest. Vem vågar, när man då snabbt kan anklagas för att gå Vladimir Putins ärenden?

LÄS MER: Göran Greider: Dagarna går och lämnar bakom sig ett år

Det spelar ingen roll hur många gånger man deklarerar att Putins Ryssland är ett djupt auktoritärt styre, som i strid mot folkrätten annekterat Krim – kritik av svensk militär upprustning gränsar numera till landsförräderi. Vågar jag ens – med stöd av SIPRI, Stockholms internationella fredforskningsinstitut – påpeka att Rysslands militära utgifter bara är en tiondel av Natos totala försvarskostnader? Det är knappt.

 

Den nationella vågen från i somras, då det i Almedalen tjatades om svenska värderingar, har fått sin uppföljare på Folk och Försvar. Det är rätt mycket av kalla-krigsretorik som gäller nu. Regeringen pressas att satsa mycket, mycket mer på försvaret och försvarsministern har svårt att säga emot eftersom han gjort sin ministerkarriär genom att måla upp närapå en skräckbild av det ryska hotet. Dagens Nyheter presenterar opinionsmätningar (4/1) som liknar ett slags politiska inlägg för svenskt Natomedlemskap – trots att fler svenskar fortfarande säger nej till Natomedlemskap. (Ja, jag tycker det är rätt imponerande av väljarna att orka stå emot propagandan för Natomedlemskap.) 4 av 10 anser enligt samma undersökning att Ryssland är ett hot mot Sveriges säkerhet – men samma diagram visar ju faktiskt att det är fler som inte anser att Ryssland är ett hot eller säger sig inte veta. Det är hoppingivande att svenska folket behåller en ganska avslappnad inställning till hysterin som vecklat ut sig.

LÄS MER: Göran Greider: I den nya skolan är inte alla lika mycket värda

En nationalistisk, konservativ våg rullar genom svensk debatt. Att försvarets resurser diskuteras är visserligen begripligt, eftersom det under många år drogs ner på stridskrafterna. Men det skrämmer mig att debatten uteblir när så många partier och debattörer så ensidigt driver på för helt orealistiska försvarssatsningar.

 

Jag avskyr Putin och hans maktambitioner. Men jag avskyr också de svenska försvarshetsarna som bidrar till att skapa en nationalistisk och militaristisk våg i en värld som behöver mer av diplomati, samtal och kamp mot större hot, som exempelvis klimathotet. När Stefan Löfven i en DN-debattartikel i söndags räknade upp åtta hot mot Sverige kom klimathotet på sista plats.

 

+ Vintern har kommit. Jag stannar till inför gåtfulla djurspår i skogen.

– Licensjakten på varg är ett blodigt, art-egoistiskt skådespel. Vargen har rättigheter.

LÄS MER: Göran Greider: Castro ska varken demoniseras eller romantiseras

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Försvaret