"Minsta lilla gnista kan antända ett större område", säger räddningsledaren.
"Minsta lilla gnista kan antända ett större område", säger räddningsledaren.

Brandrisken är alarmerande hög och en enda gnista kan orsaka allvarliga bränder. Nu inför ännu fler län förbud mot grillning – även i privata trädgårdar.

Det extrema väderläget med höga temperaturer och torrt i skog och mark har tvingat flera länsstyrelser att utöka rådande eldningsförbud. På flera plaster får du nu inte ens grilla på din egen tomt.

I Gävleborg råder sedan klockan 10 på tisdagen totalt eldningsförbud.

– Minsta lilla gnista kan antända ett större område och få en faslig spridning i en takt som inte någon kan överskåda, säger räddningsledaren Robert Strid.

LÄS MER: Nu införs totalt grillförbud på flera platser i Sverige

”Tror inte att folk riktigt förstår”

Under måndagen gick MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut med en uppmaning att respektera de bestämmelser som råder. Att människor tidigare inte respekterat eldningsförbuden, ser Robert Strid mycket allvarligt på.

– Det är högst allvarligt. Det finns en förståelse för att det är torrt, men jag tror inte att folk riktigt förstår situationen.

Totalt förbud införs även i Värmland från och med onsdag morgon. Anledningen är att väderläget blivit mer extremt och resurserna är begränsade.

LÄS MER: Kvinna eldade i skogsdunge – skuggades och greps

Brandrisken kritisk under veckan

– Prognosen och lägesbilden från MSB är så allvarlig nu att den här veckan kommer brandrisken att vara kritisk. Det här är en säkerhetsåtgärd vi bedömer att vi behöver ta, säger Patrik Norling, tillfällig landshövding i Värmland till SR P4 Värmland.

Sedan tidigare gäller det totala grillförbudet även i Kalmar län och Gotland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset