I kväll klockan 20.00 är det premiär för den danska polisserien ”Anna Pihl” i TV 4. 
I kväll klockan 20.00 är det premiär för den danska polisserien ”Anna Pihl” i TV 4. 

Iben Hjejle i ”Anna Pihl” tackade nej till ”Sagan om ringen”

VILL SE SKANDINAVER. I kväll visas första avsnittet av den danska polisserien ”Anna Pihl” i TV 4. Två kvinnliga poliser står i handlingens centrum – men det är inte frågan om ett danskt ”Cagney och Lacey”.
– Vi känner oss mer som Kling och Klang från Pippi Långstrump, haha. Det här är första gången vi får se en dansk polisserie om uniformerade poliser som patrullerar på gatan, säger Iben Hjejle som spelar Mikala, huvudpersonen Anna Pihls kollega.

Skådespelerskan Charlotte Munck gestaltar titelrollen. Men det är Iben Hjejle som är seriens största stjärna. Efter att ha uppmärksammats i den danska filmen ”Mifune” 1999 blev hon en världsangelägenhet tack vare Hollywoodsuccén ”High fidelity” året efter.
– Redan innan jag fick den rollen var jag mamma. Jag har en pojke på nio år och jag vill att han växer upp i Danmark. Så möjligheten fanns aldrig att flytta. Jag får se när han blir äldre. Då kanske jag försöker göra karriär utomlands igen, säger hon och berättar att hon fått många erbjudanden.

Bland annat tackade hon nej till att provfilma för ”Sagan om ringen”-filmerna.
– Inspelning på Nya Zeeland under två år. Det tyckte jag var lite för mycket.
•• Varför är man så bra på polisserier i Danmark?
– Jag tycker att man är väldigt bra på kriminalserier i Sverige också. Ni har ju Mankell och så. Kanske är det något skandinaviskt? Jag kan bli väldigt arg över att det inte finns ett nordiskt samarbete i större utsträckning.
Men andra säsongen av ”Anna Pihl” är under inspelning och där kommer den svenske skådespelaren Ola Rapace att medverka.

Iben Hjejle har även en roll i Lars von Triers ”Direktøren for det hele” som spelades in i Stockholm och har premiär i december.
– Det var en helt fantastisk upplevelse för mig. Det är en svart komedi, sådant som Lars von Trier gör bäst, säger Iben Hjejle innan hon avslöjar att karriären kan tänkas ta en oväntad vändning.
– Jag sjunger faktiskt utmärkt bra. Så dyker det upp någon musikal så kanske jag försöker.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset