Sara Skyttedal är KD:s toppnamn i EU-valet.
Sara Skyttedal är KD:s toppnamn i EU-valet.

Vill du få bättre koll på Kristdemokraterna inför EU-valet 26 maj? I Metros snabbguide får du enkelt en överblick över några av de viktigaste frågorna som partiet vill driva.

1. EU ska vara ”lagom”

Kristdemokraternas slogan i EU-valet är tydligt inspirerad av den amerikanska presidenten Donald Trumps ”Make America great again.” Kristdemokraterna vill i stället ”Make EU lagom again”.

Partiet vill att EU fokusera på frågor som kräver gemensamma lösningar och att unionen ska hålla sig borta från sådant som KD anser sköts bättre på nationell nivå.

Kristdemokraterna tycker att EU ska fokusera på frågorna som var anledningen till att unionen bildades så som fri rörlighet och handelsfrågor.

2. Vill hålla EU borta från välfärdspolitik

Sara Skyttedal är KD:s toppnamn i EU-valet.

Kristdemokraterna tycker inte att EU ska lägga sig i medlemsländernas välfärdspolitik. Som exempel lyfter de fram att EU nyligen beslutade om nya regler för föräldraförsäkringen – något som unionen borde hålla sig borta från, enligt KD.

3. EU ska agera för fler jobb

Partiet vill att EU skapar fler arbeten. Men de anser inte att EU bör lägga sig i genom överstatliga lösningar utan unionen ska bör i stället se till att det skapas en stark inre marknad och handel.

KD är också emot EU:s sociala pelare som de anser kommer ge ny beslutanderätt inom välfärdsområdet.

4. EU ska ta krafttag för klimatet

Kristdemokraterna vill att EU leder den gröna omställningen. De vill också att unionen ser till att fler länder ansluter sig i klimatarbetet. Kristdemokraterna vill bland annat se ett EU-gemensamt pantprojekt.

De motsätter sig däremot EU-gemensam lagstiftning när det kommer till hanteringen av skogsbruk, som många europeiska politiker ser som miljöskadligt.

5. EU:s budget ska vara måttfull

KD säger nej till höjd EU-budget. De tycker inte att det är rimligt att EU har egna kulturfonder, finansierar offentliga wifi-system ute i unionen eller delar ut gratis tågbiljetter. Enligt KD borde huvudprincipen för EU:s budget vara att ”varje krona som spenderas på EU-nivå ska skapa ett större värde än om kronan spenderas via nationella budgetar.”

Fakta: Kristdemokraterna i EU-valet 2019

Toppkandidat: Sara Skyttedal.

Partigrupp: EPP – European People’s Party.

Så gick det i Europaparlamentsvalet 2014: 5,9 procent, vilket gav 1 mandat.

Kristdemokraternas 10 första namn på EU-listan:

1. Sara Skyttedal, Linköping
2. David Lega, Göteborg
3. Liza-Maria Norlin, Sundsvall
4. Yusuf Aydin, Botkyrka
5. Birgitta Sacredeus, Mora
6. Ella Bohlin, Värmdö
7. Torsten Elofsson, Malmö
8. Soheila Fors, Karlskoga
9. Leif Hallberg, Stockholm
10.Martin Hallander, Solna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset