Den genomsnittliga livslängden är känd, men gäller självklart inte alla. Men här är ett diagram som visar sannolikheten att dö vid olika åldrar.

Även om den genomsnittliga livslängden kan vara intressant, är det ännu mer intressant att veta sannolikheten att dö vid en given ålder. Här är diagrammet som visar just det.

Det baseras visserligen på medellivslängden i USA, 76 år för män och 81 år för kvinnor. Men siffrorna för Sverige är snarlika, om än något högre.

Sajten Flowing data har använt statistik från det amerikanska socialdepartementet, Social Security Administration, för att ta fram möjliga livslängder. Den blå kurvan i grafen visar sannolikheten att leva ett år till vid en given ålder. För unga personer är den nästan 100 procent, men ju äldre du blir desto mindre blir procentsatsen.
 

►LÄS MER: Forskare: Livslängd går att se på tånaglar


Genom att fylla i ditt egen kön och din ålder i diagrammet, kan du dessutom se sannolikheten att dö efter ett visst antal år – om du törs. Grafen visar alla olika möjliga åldrar och presenterar hur stor sannolikhet det är att du dör vid en given ålder.

I en beskrivning av grafen ges följande exempel:

”Om du är kvinna och 50 år gammal så är den genomsnittliga livslängden ytterligare 33 år. Men, låt simuleringen gå så kommer det enskilda medelvärdet att representera ett brett spann som till största del landar mellan 20 till 49 ytterligare år”.

HÄR hittar du det rörliga diagrammet om du vill testa själv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa