Tack vare ditt bidrag har vi kunnat hjälpa dessa personer och tusentals fler, skriver Daniel Norqvist.

Till dig som väljer att gå ur Svenska kyrkan idag eller imorgon vill jag bara säga, tack! Jag vill tacka dig för den tid som du har varit medlem och bidragit till följande:

Förra året kunde vi se till så att hemlösa runt om i Sverige fick mat för dagen, rena kläder och möjlighet till att söka bostad genom hjälp av våra diakoner och andra medarbetare i församlingen.
Vi vet att många av dem vi möter vill förändra sina liv. Så tack för att du hjälpte dem till behandlingshem och avgiftning.

Du bidrog också till att hjälpa Lisa 43 år, trebarnsmor och undersköterska som jobbar dubbla pass och försörjer familjen helt på egen hand då maken valt att lämna henne efter tio års äktenskap i nöd och lust. Hon har kunnat söka pengar hos oss till mat, kläder och fritidsaktiviteter. Tack vare din insats så slapp hon extraknäcka på helgerna som prostituerad.

LÄS MER: Rekordmånga lämnar Svenska kyrkan

Tack för att du lät Gösta få besök varje vecka där han fick en chans att samtala om smått och stort. Hans båda barn har valt att satsa på karriärerna och är bosatta både i Sverige och utomlands. Detta har bidragit till att de inte har samma möjligheter att träffa sin far lika mycket som de hade velat.

Tack för att du lät Patrik och Louise, 9 och 7 år, få ett sommarlov som de sent ska glömma. Många barn sitter hemma och har inget att göra eftersom föräldrarnas ekonomi inte räcker till. Detta resulterar i att lärarna har slutat att fråga hur barnen har haft det under skollovet.

Tack för att du hjälpte Peter att få komma till psykoterapeut efter att han berättat att hans ingifta morbror sexuellt utnyttjat honom i fem år. Familjen visste men gjorde inget av ren rädsla för skammen och förmörkelsen över det vidriga som skett.

Tack för att du hjälpte oss att hålla kyrkan öppen för sörjande själar under tsunamin och för att vi kunde låta barnen i skolan få komma och tända ljus när skolan stod i sorg efter våldets hat fått tala bland oskyldiga barn.

Tack för att du har hjälpt våra krigsdrabbade flyktingar att få stöd när de har kommit till Sverige, hjälp med förnödenheter, rådgivning, psykosocialt stöd, aktiviteter för barn och på vissa platser har vi även kunnat erbjuda tillfälligt boende till dem som lämnade allt för att inte mista sina oskyldiga liv.

Och slutligen, tack! För att du hjälpte Rasmus och hans lillasyster Mia att få ett nytt hem. Hans mor och far lät drogerna ta deras plats i livet och det jag såg när jag träffade dem vid mitt första möte vill jag inte beskriva här. Inte ett öga torrt.

Tack vare ditt bidrag har vi kunnat hjälpa dessa personer och tusentals fler.

Fotnot: Personerna är avidentifierade och heter något annat i verkligheten.

Daniel Norqvist, diakon i Svenska kyrkan

Fakta om debattören

  • 33 år
  • Bor i Uppsala
  • Tidigare känd från SVT:s ”Tro, Hopp och Kärlek”

Fakta om debatten

  • Svenska kyrkan har 6,2 miljoner medlemmar. Under 2016 gick 85 848 personer ur kyrkan (preliminär siffra).
  • Av de som väljer att lämna Svenska kyrkan säger en tredjedel att de gör det för att de inte längre tror på Gud. En femtedel säger att det inte längre känns meningsfullt att vara medlem.
  • Som medlem i Svenska kyrkan betalar man en medlemsavgift som kallas för kyrkoavgift. Största delen av avgiften går till arbetet i ens lokala församling.

 svenskakyrkan.se

LÄS MER: Tuff prislapp på Svenska kyrkans medlemsras

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset