Chark, rött kött, friterad mat och dolda sockerfällor som bars och juicer kan leda till inflammationer i kroppen. 
Chark, rött kött, friterad mat och dolda sockerfällor som bars och juicer kan leda till inflammationer i kroppen. 

På samma sätt som en viss typ av mat gör dig piggare så finns det mat som gör dig trött. Här är maten du ska undvika för att hålla dig vaken. Dietisten Sofia Antonsson förklarar varför.

Trots att vi går mot ljusare tider har en lång och mörk vinter satt sina spår. Många känner sig trötta och har svårt att hålla energinivån uppe.

D-vitaminbristen som följer med det sviktande solljuset är det svårt att göra något åt. Däremot finns det mat som du bör undvika om du vill undvika stora blodsockerfall och känna dig tröttare än nödvändigt.

Vitt mjöl och socker är som bekant två stora bovar. Men det dolda sockret bör man vara minst lika uppmärksam på.

– Om man äter och dricker stora mängder smoothies, juicer kan man få i sig ganska mycket tillsatt socker utan att tänka på det, säger Sofia Antonsson, dietist på IBSfri.


►LÄS MER: Här är maten som får dig att sova bättre

En kost med mycket socker, gluten, rött kött kan generera inflammationer i kroppen som på längre sikt kan skada immunförsvaret och leda till orkeslöshet och depression. Samma sak gäller billigare matoljor som solrosolja och majsolja som ofta finns i snabbmat och friterad mat.

– Snabbmat är dessutom väldigt näringsfattig och leder ofta till en brist på vitaminer och mineraler. Denna brist leder i sin tur till att det hormonella systemet inte fungerar som de ska och lyckohormonet serotonin minskar, då känner man sig deppigare, säger Sofia Antonsson.

Att många känner sig tunga i kroppen efter en bit rött kött eller en hamburgare kan också ha sin förklaring i att vi stressar för mycket, enligt Sofia Antonsson.

– Många har i dag en nedsatt magsyraprodukten till följd av att vi är stressade. Då försämras vår förmåga att bryta ner proteiner vilket gör att vi kan bli trötta av att äta kött. Rött kött generar dessutom gifter i tarmen som kan leda till tarmcancer. En vegetarisk kost är ur den synvinkeln mycket bättre. Då får du i dig fibrer, vitaminer och mineraler som gör kroppen väldigt glad.

►LÄS MER: Här är maten som gör dig piggare

Hur mycket gluten och socker vi tål – innan det ger effekter på hälsan och välmåendet ­– kan däremot skilja sig mellan olika personer. 

– Vissa människor klarar av att äta en glutenrik kost ett helt liv medan andra är jättekänsliga. Ofta har vi nedärvda gener som avgör hur vi reagerar på socker, liksom för alkohol eller nikotin.

Sofia Antonsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa