Kivra är en av fyra digitala brevlådor du kan välja mellan.
Kivra är en av fyra digitala brevlådor du kan välja mellan.

Här är allt du behöver veta om digitala brevlådor och vilka det finns att välja mellan.

Vad är en digital brevlåda?

En digital brevlåda innebär att du får post från myndigheter, kommuner och i vissa fall också företag digitalt i stället för i pappersform på vanliga posten. Du kan då läsa den typen av post direkt via din dator eller mobil.

Antalet användare av digitala brevlådor har ökat kraftigt. I mars förra året var 2,3 miljoner ansluta till en digital brevlåda, enligt Skatteverket. En siffra som lär öka i år inför nästa deklaration.

LÄS MER: ”Skatteåterbäringen 2019 – här är datumen att hålla koll på”

Vilka är fördelarna med att skaffa en digital brevlåda?

Det finns flera fördelar med att skaffa en digital brevlåda:

 • Du loggar in till din digitala brevlåda med hjälp av e-legitimation, till exempel bank-id, vilket gör att posten inte hamnar i någon annans händer.
 • Du har din post tillgänglig via din dator eller mobil var du än befinner dig i världen.
 • Du får tidigare besked om du ska få pengar tillbaka eller betala kvarskatt på deklarationen. Från och med 2019 är dock digital brevlåda inte ett krav för att få ett tidigt besked (läs mer om det här längre ner).
 • Du får din post snabbare.
 • Jämfört med pappersbrev är det också ett miljövänligare alternativ.

Vilka är nackdelarna med att skaffa en digital brevlåda?

De fyra aktörerna av digitala brevlådor som finns i Sverige lagrar data på servrar inom Sverige och Danmark. I en artikel i SVT från förra året ville Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, att aktörerna tydligare ska deklarera hur posten lagras och hålls i säkert förvar.

– Det är generellt sett säkrare än vanliga brevlådor, eftersom man inte bara kan vittja digitala brevlådan och ta posten. Den digitala brevlådan kräver ju att du identifierar dig med bank-id vilket är förhållandevis säkert. Men å andra sidan är det anslutet till nätet, och då finns det i alla fall potentiellt sett risk för brister. Jag skulle önska att man är mer öppen om hur man hanterar de här uppgifterna både under transport via nätet och vid lagring, sa hon då.

Vilka digitala brevlådor finns det?

I Sverige finns fyra aktörer som erbjuder digitala brevlådor:

 • Digimail (alla brev lagras krypterade på säkerhetsklassade servrar i Sverige).
 • E-boks (all data sparas i en säker datacentral i Danmark).
 • Min myndighetspost (all data lagras på säkerhetsklassade servrar i Sverige).
 • Kivra (all data är krypterad och lagras säkert i Sverige).

Det är gratis att skaffa en digital brevlåda, oavsett vilken du väljer. Som privatperson kan du dock bara ha en aktiv brevlåda för digital post från myndigheter och kommuner.

Vad skiljer dem åt?

Det finns en del skillnader mellan de fyra brevlådorna. Därför är det viktigt att läsa på de olika brevlådeoperatörernas webbplatser om vad som gäller för respektive brevlåda, så att du kan välja det alternativet som passar just dig bäst.

 • Min myndighetspost erbjuder just bara myndighetspost medan de andra erbjuder både myndighetspost och post från företag som anslutit sig till dem.
 • Antalet myndigheter och företag som är anslutna till brevlådorna skiljer sig åt.
 • Det finns skillnader i vilka tekniska lösningar brevlådorna använder, det vill säga hur man loggar in och hur man får aviseringar.

LÄS MER: ”Många missar trängselskatt i digitala brevlådor – drabbas av hög avgift”

Hur skaffar du en digital brevlåda?

Du går in på brevlådans hemsida eller laddar ner deras app. Du registrerar dig via ditt personnummer och bank-id. Bank-id är ett system för att legitimera dig digitalt och som drivs av de svenska bankerna – att logga in på din digitala brevlåda är alltså lika säkert som att logga in på din internetbank.

Vad krävs för att få en tidig skatteåterbäring?

Du som skaffar en digital brevlåda senast den 28 februari 2019 får deklarationen digitalt i början av mars. Tidigare år har en digital brevlåda varit ett krav för att få skatteåterbäringen tidigare, men i år (2019) försvinner det kravet.

 – Vi tar ett steg till och förenklar villkoren. Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast den 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset