Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin, menar att digitaliseringen öppnar upp för nya yrkesroller.
Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin, menar att digitaliseringen öppnar upp för nya yrkesroller.

Nya utbildningar måste till för att fylla arbetsmarknadens digitala behov, visar en ny rapport från Nackademin. Med anledning av det förväntas tre nya utbildningar starta upp redan till hösten. ”Branscherna är med från ax till limpa när vi tar fram en ny utbildning”, säger skolans vd Astrid Westfeldt Corneman.

I Nackademins arbetsmarknadsrapport över 2019 pekas tre nya yrkesroller ut som skolan erfar kommer att rita om kompetenskartan: Välfärdstekniksamordnare, fastighetsingenjör med inriktning mot automation och virtual reality-utvecklare.

Enligt rapporten kommer dessa tre så kallade hybridyrken att behövas när digitaliseringen suddar ut gränsen mellan branscherna.

– Det är en tendens som vi ser inom fler branscher, på grund av digitalisering, automatisering och den tekniska utvecklingen i stort, säger Nackademins vd Astrid Westfeldt Corneman och fortsätter:

LÄS MER: Välj rätt utbildning – så ser framtidens arbetsmarknad ut

– När det gäller välfärdsteknik så står vården inför en enorm utmaning när det gäller att ha kapacitet för den demografiska utvecklingen, som man inte kommer att klara av genom att enbart anställa fler personer. Man kommer i stället att behöva arbeta på nya, mer effektiva sätt.

Nya utbildningar ska tillsättas

Utifrån rapporten har Nackademin nu ansökt om att starta utbildningar inom de tre områdena. Om detta beviljas är förhoppningen att dra i gång redan hösten 2019.

– Yrkeshögskolans absoluta styrka är pricksäkerheten. Vi kan ha örat mot marken och kan inom relativt kort tid omvandla ett nytt kompetensbehov till en utbildning som förser arbetsmarknaden med ny typ av kompetens, säger Astrid Westfeldt Corneman.

Hur anpassar ni generellt era utbildningar efter branschens behov?

– Branscherna är med från ax till limpa när vi tar fram en ny utbildning. Alla våra utbildningar utgår från konkreta anställnings- och kompetensbehov och är framtagna i nära samarbete med arbetsgivare från respektive bransch. Arbetsgivarnas engagemang i utbildningarna fortsätter även efter att utbildningarna har startat genom att sitta i ledningsgrupper, föreläsa och ta emot studiebesök.

LÄS MER: Experter: Då tar robotarna över på arbetsmarknaden

Tror du att några av utbildningarna som finns i dag på sikt kommer bli överflödiga?

– Absolut, utbildningar behöver förändras i samma takt som yrkesroller och behoven på arbetsmarknaden förändras. En enda utbildning kommer inte att räcka hela livet och det kommer att krävas flexibla utbildningsinsatser för att möta de nya behoven.

Om rapporten:

Arbetsmarknadsrapporten 2019 baseras på det ansökningssarbete som Nackademin genomfört under 2018, för att undersöka arbetsmarknadens behov av nya kompetenser.

623 arbetsgivare inom bland annat branscherna IT, bygg, kommunikation och fastighet medverkade i ansökningsarbetet.

Yrken som kommer att behövas i framtiden:

  • Välfärdstekniksamordnare
  • Fastighetsingenjör med inriktning mot automation
  • Virtual Reality-utvecklare

 Källa: Nackademin

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset