Uzbekistans president Islam Karimov. Arkivbild.
Uzbekistans president Islam Karimov. Arkivbild.

Uzbekistans president Islam Karimov har drabbats av en hjärnblödning, enligt en av hans döttrar.Det kan innebära slutet på ett brutalt styre – och ett maktvakuum i det strategiskt belägna landet.

Dottern Lola Karimova-Tilljajeva skriver på Instagram att fadern intensivvårdas efter en hjärnblödning i lördags. Hans tillstånd är enligt henne stabilt, men "det är för tidigt att göra någon prognos om hans framtida tillstånd", skriver Lola Karimova-Tilljajeva.

Regeringen tillkännagav i söndags att 78-årige Karimov, som styrt det centralasiatiska landet ända sedan före Sovjetunionens fall 1991, hade förts till sjukhus. Varför uppgavs inte.

Enligt bedömare kan ett maktvakuum uppstå om Karimov inte kan leda Uzbekistan. Det kan bli uppslitande för landet, som har 31 miljoner invånare och är strategiskt beläget norr om Afghanistan. Karimov har genom åren balanserat mellan västerländska, ryska och kinesiska intressen i hans land.

Karimov har styrt brutalt, med ideliga rapporter om omfattande tortyr, korruption och avsaknad av fria val.

Någon utpekad efterträdare finns inte sedan hans andra dotter, Gulnara Karimova, 2014 föll i onåd och ska ha satts i husarrest. Hon är i Sverige känd för att ha tagit emot misstänkta miljardmutor från Telia.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset