Ölens ursprungsland och utpräglade nationella identitet behöver inte stämma med var den i dag bryggs någonstans. 
Ölens ursprungsland och utpräglade nationella identitet behöver inte stämma med var den i dag bryggs någonstans. 

Heineken, Beck, Mariestads och Carlsberg. Ölsorterna utgör troligtvis några av svenskarnas favoriter. Men har du koll på var de bryggs och att din förmodade importöl i själva verket tillverkas i Sverige?

Ölbryggerier smäller i dag på snygga etiketter på flaskor och burkar i försök sälja det flytande guldet till törstiga konsumenter. I vissa fall kan ölens ursprungsland och utpräglade nationella identitet också få vanliga kunder att tro att favoritölen värnar om sina rötter – när den i själva verket bryggs i ett helt annat land. 

– Så längre konsumenten orkar vända på flaskan, läsa och får rätt information så är det okej, men det är värre när man mörkar och uppenbart ger sken av att det är någonting det inte är, säger Stene Isacsson, ölkrögare och ägare av Akkurat i Stockholm, till Metro. 

► LÄS MER: Här finns världens billigaste – och dyraste – öl

Marianne Wallberg, ölexpert och grundare av Stockholm Beer & Whiskey festival, säger att så kallad licensbryggning är vanligt men att vi i Sverige har ett fåtal öl som bryggs på licens samt strikta kontroller på att varumärkets grundrecept på ölen följs.

– Det är samma humle och jästkultur men vattnet kan skilja sig, vilket betyder ganska mycket för smaken. Men numera kan man sänka och höja ph-värdet på vattnet få det ganska likvärdigt.

Men frågan är, påverkar det smakupplevelsen?

– En vanlig person som inte är expert känner ingen skillnad, säger Marianne Wallberg.

Metro listar nedan några ölsorter som du kanske trodde bryggs i sortens ursprungsland eller stad.

Heineken

Dricker du ölen i Sverige har den inte bryggts i Holland utan av svenska Spendrups som sedan 2001 licensbrygger Heineken. All Heineken-öl på den svenska marknaden tillverkas i dag i bryggeriet i Grängesberg i södra Dalarna. Är du uppmärksam har du kanske redan noterat att det står på etiketten.

Beck

”Brauerei Beck & Co., Bremen, Germany” står det att läsa på etiketten till denna öl, vilket kan få en att tro att den tillverkas i den tyska staden Bremen. Så är inte fallet. Beck bryggs i enligt Vice inte ens i Europa utan har sedan 2012 i amerikanska St.Louis, Missouri.  Märkningen avser därför var ölen ursprungligen bryggdes innan det köptes upp av ölkonglomeratet Inerbrew, senare Anheuser-Busch InBev.

► LÄS MER: En öl är som ett paket bacon – nu kommer krav på kalorimärkning

Carlsberg

I dag är det Sveriges största bryggerikoncern Carlsberg Sverige som brygger den danska ölen – enligt företagets hemsida på källvatten från en källa i Falkenberg. De importerar inte heller från Danmark.

”Det jag kan säga är att Carlsberg bryggs på många ställen runt om i världen. Det är därför Systembolaget märker Carlsberg som ”internationellt märke”, skriver Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige i ett mejl till Metro.

Mariestads

Till skillnad från vad man kanske kan tro tillverkas Mariestads inte i Mariestad i Västergötland, även om den från början bryggdes i Mariestads Bryggeri. Sedan det köptes upp av Spendrups Bryggeri AB har bryggningen av ölen flyttats.

Tuborg

Köper du danska Tuborg Sverige är den bryggd här. Ölen ingår sedan lång tid tillbaka i Carlsbergsgruppen och tillverkas likt även den i Falkenberg i Halland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset