Anna Caroline Osseyran, och Joanna Herskovits, båda 21 från Stockholm, äter lunch hos Gilda vid Nytorget. – Jag går på vänners rekommendationer eller recensioner på internet när jag väljer restaurang, säger  Anna-Caroline. – Ja, men läget och pris är också viktigt, säger Joanna.
Anna Caroline Osseyran, och Joanna Herskovits, båda 21 från Stockholm, äter lunch hos Gilda vid Nytorget. – Jag går på vänners rekommendationer eller recensioner på internet när jag väljer restaurang, säger  Anna-Caroline. – Ja, men läget och pris är också viktigt, säger Joanna.

Matskribenter och Michelin- stjärnor i all ära. Men de flesta väljer restaurang efter kompistips.

En undersökning från tidningen Restaurangvärlden visar att nästan sju av tio litar främst på bekantas erfarenheter. Tidningarnas omdömen väger tyngst för blott 13 procent av de tillfrågade – och knappt någon väljer krog efter de ”fina” restaurangguiderna.
– Jag tror att restaurangkritiken har varit väldigt inriktad på mat. Därför har säkert kompisar varit en pålitligare källa när det gäller stämning, publik och annat som kan vara lika viktigt, säger Metros krogskribent Björn af Kleen.
Ändå är krogrecensenternas makt stor – särskilt när det gäller att ”sänka” ställen. Tre av fyra tillfrågade uppger att de avstått från ett restaurangbesök efter en negativ tidningsrecension.
– Det låter rimligt. Om man inte går ut så ofta vill man inte chansa, och kanske passar sig för ställen som sågats, säger af Kleen.
Om det är bekanta som får oss att välja krogen, så är det ouppmärksam och otrevlig personal som gör att vi aldrig kommer tillbaka, visar undersökningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset