Att personer antingen är kvällsmänniskor eller morgonmänniskor vet nästan alla. Men enligt forskare på University of Leicester som hittat samma tendenser hos bananflugor kan anledningen till om vi är pigga eller trötta på kvällen vara genetisk.

Är du typen som sitter uppe sent på natten eller en person som går upp långt innan stolen stigit upp? Att vår dygnsrytm påverkas av vår ålder har länge varit känt, men forskare blir nu allt mer övertygade om att det även är våra gener som gör oss till  nattugglor eller morgontuppar.

I en ny studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Neurology upptäckte forskare från University of Leicester att bananflugor har nästan 80 gener som går att koppla till insekternas dygnsrytm.

– Vi använde oss av bananflugor för att deras genetiska klockor är väldigt lika människans.Eftersom insekter och människors genetiska klockor är så lika finns det en stor chans att några av generna vi hittat i bananflugor också spelar en roll i människors dygnsrytm, säger Eran Tauber som är en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: Därför blir du trött när det är höst

I studien undersökte forskarna vilken tid på dygnet bananflugor lämnade sitt puppstadie, och kom fram till att vissa bananflugor gjorde det på morgonen och vissa senare under dagen. Forskarna lyckades sedan avla fram fler ”nattugglor” vilket tydde på att det fanns en genetisk anledning bakom deras kvällspigghet, någonting de sedan kunde bekräfta med DNA-analys.

Forskarna hoppas att studien kan leda till bättre diagnostik och medicinering, där ”nattugglor” och ”morgontuppar” kan behandlas olika beroende på vilken dygnsrytm de har. Forskarna menar att det moderna industrisamhället inte på tar hänsyn till människors genetiska dygnsrytm, och hoppas att en större förståelse för dygnsrytmens genetiska orsaker kan leda till att fler människor får en dygnsrytm som passar dem.

►LÄS MER: Normalt att vara trött när det blir sommartid

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset