Parfym kan finnas i deodorant, hårgelé, schampo, städprodukter och annat som används dagligen i hemmet och i offentliga lokaler och kan påverka vardagen starkt. Jag kan inte längre besöka vänner och familj på grund av parfymerade produkter i hemmet och på människor. Så mycket som var tredje person kan få hälsobesvär av parfymerade produkter, skriver Lisa Billö.

TT/montage

Lisa Billö från MCS Sweden Riksförbundet för mögel- och kemikalieskadade tycker att vi borde dra ner på parfymen.

När jag ska gå med mina barn till sjukhuset måste jag alltid överväga nyttan av att gå dit. Mina barn kan nämligen bli sjukare av andra människors parfymerade produkter på vägen till eller på sjukhuset. Och helt plötsligt har jag ett betydligt större problem än det vi först sökte för. I skolan påverkas de också och i värsta fall måste de vara hemma helt.

Passiv parfymering kan påverka vardagen starkt. I min roll möter jag människor som är fullt arbetsföra i en parfymfri miljö, men som hindras att utföra sitt arbete och istället tvingas till arbetslöshet eller sjukskrivning. Vi kämpar dagligen för barn vars skolor inte är tillgängliga på grund av parfymer i inomhusmiljön. Kostnaderna för samhället är orimliga i proportion till lösningen som är gratis.

Det är en sorg att inte längre kunna besöka vänner och familj på grund av parfymerade produkter i hemmet och på människor. Att gå på bio, restaurang, privata fester eller åka buss och tåg kan vara helt uteslutet. Gången med tvättmedel och sköljmedel i en butik kan lukta så mycket parfym att vi inte ens kan gå in i butiken. Barnen måste välja kompisar utifrån vilka hygienprodukter de använder och kan inte kan gå hem till vem som helst och leka. Det är en samhällskatastrof men också ett stort mänskligt lidande.

►LÄS MER: Vett och etikett – så ska du använda din parfym

Parfym kan finnas i tvättmedel, deodorant, hårgelé, rakprodukter, schampo, städprodukter och annat som används dagligen i hemmet och i offentliga lokaler. Så mycket som var tredje person kan få hälsobesvär av parfymerade produkter. Det är ganska många! Det kan handla om huvudvärk, astma, hudproblem, mag-och tarmproblem, illamående, trötthet och mycket mer. Min gissning är att de flesta inte kopplar samman symptom med val av sina eller andras hygienprodukter. Att vara allmänt hängig och trött hör till årstiden. Ont i magen tolkas som ”stress” eller ”oro”.

Idag måste inte allt innehåll i en parfym skrivas ut på en produkt. Står det ”parfym” på schampot eller deodoranten så kan innehållet dölja hormonstörande ämnen. Inte så konstigt med ovan nämnda symptom då! I en analys av barnparfymer i Norge för inte länge sedan hittade man ämnen som forskarna säger kan ge ADHD-liknande symptom hos barn. Detta känner förstås inte många till. Däremot är min upplevelse att de flesta väljer parfymfria produkter, om de bara får kännedom om att innehållet i de parfymerade kan vara hälsofarligt.

►LÄS MER: Beatrice, 19, får svårt att andas av parfym: ”Trappa ned på sprejandet”

Skolor, arbetsplatser, sjukhus, vårdcentraler, bibliotek och andra offentliga lokaler borde ha en uttalad parfympolicy. Det hade ökat tillgängligheten på ett enkelt och billigt sätt. På en skola berättade lärarna att huvudvärken försvann när de började minimera parfymerade produkter bland elever och personal. En parfympolicy skulle göra det möjligt för barn att vara i skolan och få utbildning och att människor kan försörja sig. Det skulle göra att vi kan umgås med varandra och må bra. Så vad väntar vi på?

Lisa Billö

MCS Sweden Riskförbundet för mögel- och kemikalieskadade 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt