Vi har några av de största arrangörerna inom flera speltitlar på vår mark och vi finner våra esportstjärnor på baksidan av mjölkpaketet, skriver Linda "Ding1" Herman.
Vi har några av de största arrangörerna inom flera speltitlar på vår mark och vi finner våra esportstjärnor på baksidan av mjölkpaketet, skriver Linda "Ding1" Herman.

Det är ett kvitto på hur framgångsrika vi är. Något som vi ska ta vara på och framför allt vara stolta över, skriver Linda "Ding1" Herman i sin sista krönika för Metro Esport.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Först och främst, låt dig inte förvirras av rubriken. Vi är kanske inte bäst i alla speltitlar just nu men vi har en fantastisk historia och en otroligt ljus framtid när det kommer till esport.

Faktum är att jag tycker att vi är absolut bäst världen när det gäller esport överlag. Jag vågar också påstå att vi kvalificerar oss in på topp 5-listan över mest populära sporter att konsumera, med självklarheter som fotboll, ishockey, vintersport och friidrott direkt över. Inte så pjåkigt. Svenska bolag investerar som galningar, vi har några av de största arrangörerna inom flera speltitlar på vår mark och vi finner våra esportstjärnor på baksidan av mjölkpaketet.

LÄS MER: De kan kamma hem priser på Metros stora esportgala i Globen

Det är ett kvitto på hur framgångsrika vi är. Något som vi ska ta vara på och framför allt vara stolta över.

Enligt e-handelsbolaget Paypal och analysföretaget Superdata har vi den största andelen tittare och konsumenter av esport i hela världen. Vi beräknas vara uppe i en volym på 254 miljoner kronor i marknadsandelar. Det säger mer än en hel del om vad vi i lilla Sverige har åstadkommit.

Helgen den 1–2 september fylls Globen upp med fans från hela världen då det är dags för den absoluta Counter strike-toppen att göra upp om cirka 2,3 miljoner kronor under Dreamhack Masters. Dreamhack som för snart 25 år sedan startade som en liten kamratträff i en källare i Malung. Det känns lite galet ändå.

LÄS MER: Semmler leder Metros esportgala i globen

Vad som gläder mig är att intresset bara ökar. Riksdagspolitiker berör ämnet, stora varumärken som IKEA och Arla hoppar på esport-tåget och traditionell media bjuder in oss ”kids” som byggt upp esporten till vad det är i dag för att upplysa om vilken otroligt export vi bistår med. Jag är så otroligt stolt över oss, att vi är kända världen över för att vara just, ja, bäst.

Sist men inte minst vill jag rikta ett stort tack till Metro som låtit mig och esporten få utrymme att visa på just allt detta under en fantastisk tid som krönikör och programledare.

Men framför allt ett stort TACK till alla er som tror på oss. Som lyssnar, som ger oss om så bara 10 minuter att läsa detta, som googlar ”esport, Sverige” (om inte, gör det NU!) och som intresserar er av era barns största intressen.

För faktum är att esporten är här för att stanna.

LÄS MER: HeatoN: PUBG och Overwatch har båda skäl att avundas Fortnite

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset