TD Light har tagit fram ett lysrör som ska ersätta dagens belysning i nödskyltar under nästa år. Nästa steg är allmänbelysning. 
TD Light har tagit fram ett lysrör som ska ersätta dagens belysning i nödskyltar under nästa år. Nästa steg är allmänbelysning. 

Svenska TD light har tagit patent på en ljus idé

Lars Kormas är vd för TD Light.

BELYSNING. I framtiden ska dioder lysa upp världen. Det hoppas TD light i Nyköping som har ett patent på teknik som kan ersätta vanliga lysrör. I dag står lysrör för 70 procent av världens belysning.
– I de tidigare miljödiskussionerna har alla fokuserat på glödlampor, det är ingen som tittat på lysrör, säger vd Lars Kormos.
TD light har redan tagit fram ett lysrör som ska ersätta dagens belysning i nödskyltar under nästa år. I samarbete med Qunano i Lund ska de sedan utveckla lysrör baserade på nanoteknik för allmänbelysning. Tack vare sitt patent är de ensamma med diodlysrör.
– Med vår teknik kan du behålla armaturen och byta ut lysröret utan att göra några omkopplingar, säger Lars Kormos.

Posten är en av de första kunderna. När lysrören är klara för produktion i slutet av januari nästa år ska nödskyltarna på Postens huvudkontor i Solna bytas ut.
– Jag är intresserad av att använda det till utrymningsutrustning, dels som en säkerhetsåtgärd, dels för att spara energi, säger Göran Lindholm, säkerhetschef på Posten.

•• Är de vanliga lysrören inte så säkra?
– De räcker inte så länge. De brinner ett år kanske, sedan börjar de blinka eller går sönder och då hinner man ofta inte byta samma dag.

De nya lysrören har en beräknad livslängd på minst hundratusen timmar. Användning av till exempel kvicksilver i vanliga lysrör har gjort att de nu ska förbjudas i ett antal länder.
Flera olika miljö- och energidepartement runtom i världen har hört av sig och visat sig intresserade. Med hjälp av Eskilstuna electronic partner gör sig TD light redo att leverera sina produkter på stor skala.
– Det är ingen ny teknik, det är gammal teknik i ny skepnad, säger Lars Kormos.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset