ARKIVBILD.
ARKIVBILD.

Under festiavalen We are Sthlm utsattes flera tjejer för ofredande. Men polisen valde att tysta ned händelserna. Nu berättar flera av tjejerna om övergreppen.

Polisen kände till att killgäng ofredade flickor på en ungdomsfestivalen i Stockholm två år i rad. Men utåt beskrevs festivalen som ganska lugn. Nu har polisen fått kritik och Dan Eliasson, rikspolischef, har sagt att han ska se till att det här utreds.

Samtidigt har flera tjejer klivit fram och berättat om de övergrepp de utsattes för under festivalen.

För Dagens Nyheter berättar 15-åriga Anna, som egentligen heter något annat, om hur hon och hennes kompisar blev inringade och sexuellt antastade under festivalen.

– Speciellt på konserterna var det väldigt hemskt. Direkt när man kom ut i folkhavet började de tafsa, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Polisen mörkade om sexbrott

Enligt Anna brydde sig inte killarna om i fall tjejerna sa nej eller att de hade pojkvän. De såg inga poliser men det fanns vakter på plats.

– För det mesta pratade de bara med killarna om man sa till. Ibland kanske de tog ut dem, men de kunde ju komma in igen direkt, säger hon till Dagens Nyheter och berättar att det då inte var något snack om att anmäla händelserna. 

En annan tjej, 17-åriga Fanny, har berättat för Aftonbladet om hur det var på festivalen. 

– Man kände sig maktlös, det var verkligen inte trevligt. När vi försökte ta oss ut försökte de stoppa oss och vissa slog till oss, säger hon.

Hon är också kritisk mot att detta inte kommit ut förrän nu.

– Jag tycker att det är synd att det ska behöva hända något som i Köln för att det ska rapporteras om detta. Varför tog ingen upp det när det väl hände? säger hon till Aftonbladet. 

LÄS MER: Uppgifter släpps om massövergrepp i Köln

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott