Sista tillverkaren på marknaden, Sony, kommer nu att sluta med försäljningen av disketter, vilket antagligen innebär den sista dödsstöten för den gamla lagringstekniken.

För många av oss är det ett decennium sedan vi sist höll
i plastskivan belagd med ett magnetiskt hölje som vi länge använde för lagring och transport av 1–2 megabyte. Disketten fick sitt genombrott tillsammans med persondatorn, men har nu som bekant ersatts av andra lagringsmetoder.

Men i delar av världen är de faktiskt fortfarande förekommande , fram tills nu. Japanska Sony, som kontrollerar 70 procent av marknaden, har precis meddelat  att de skulle sluta den japanska försäljningen nästa år, uppger tidningen Mainichi.

I
flera decennier var 3,5-tums disketter var nödvändiga för att överföra filer mellan datorer. Men eftersom storleken på filer och program växte behövdes lagringsmetoder med större kapacitet.

Sony såg sin japanska hemmaförsäljning av disketter minska från som mest 47 miljoner skivor 2002 till 12 miljoner 2009, och har alltså nu beslutat att ta bort produkten från marknaden.

De flesta andra diskettillverkare har för länge sedan slutat med tillverkningen. Med lanseringen av iMac 1998 var Apple först ut att ta bort diskettläsaren. Dell följde efter 2003 då de tog bort disketten som standard på
en av deras Dimension-datorer.


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset