Handdiskmedlet Yes förlorar sin Svanenmärkning. Bilden är ett montage.
Handdiskmedlet Yes förlorar sin Svanenmärkning. Bilden är ett montage.

Det populära handdiskmedlet Yes klassas som miljöfarligt och får inte längre använda Svanen-märkningen, rapporterar Testfakta.

EU har skärpt reglerna kring hur stor koncentration så kallade tensider som får finnas i kemtekiska produkter utan att klassas som miljöfarliga.

Från och med 1 juni i år måste produkter som innehåller över en viss koncentration ha varningstexten ”Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer” på baksidan, skriver Testfakta.

Yes Handdiskmedel är en av produkterna som vid den skärpta klassificeringen behöver varningstext och förlorar nu även sin Svanen-märkning.

– Vi har tillåtit de här tensiderna tidigare men i och med nya vetenskapliga rön och EU:s skärpta regler kan vi inte det längre. Vi tillåter helt enkelt inte klassade kemikalier, säger Anna Norberg, pressansvarig på Svanen till Testfakta.

Enligt Testfakta fick tillverkaren Proctor & Gamble dispens för att de ska kunna hitta en ersättning till de klassade tensiderna, vilket företaget inte gjort. I ett mail till Metro skriver P&G:s varumärkesansvarige Linn Gustafsson:

"Vi erbjuder en effektiv produkt, med säker miljöprofil, som lever upp till Yes motto ”en droppe räcker”. Den nya märkningen avser en varning för vilken effekt oavsiktliga utsläpp av en större mängd outspätt diskmedel (till exempel vid transportolyckor) kan ha för miljön och alltså inte när produkten används som avsett." 

►LÄS MER: Förbjudna och farliga kemikalier finns i svensk mat

►LÄS MER: Matbutiken flyttade vindruvorna till städhyllan: "Ett statement"

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa