Dit går alla EU-pengar
Dit går alla EU-pengar

Hallå där Filip Hadenius, som skapat ”Skattekollen.se EU-special” där besökare kan se hur EU fördelar medlemsländernas pengar.

Dit går alla EU-pengar

Varför har du valt att gräva ner dig i EU:s finanser?

– Ska man rösta så tycker jag att man ska sätta sig in det. Jag försökte ta reda på hur den avgift vi betalar till EU används och vad de lägger sina pengar på. Men jag märkte rätt snabbt att det var väldigt svårt. Det fanns ingen information på svenska, och i den information som fanns på engelska förklarade man inte projekten. Så då bestämde jag mig för att ta fram en specialsajt för om ingen annan gör det så får jag göra det.

Hur fick du fram siffrorna?

– Jag började med att kolla de svenska informationssidorna, som är finansierade av staten, men där fanns bara övergripande fördelning på kanske fem poster. Därifrån gick jag vidare till centrala sidorna, mer engelska sidor. Där kunde man få lite djupare fördelning men det fanns ingen förklaring av de projekt de hade. Men till slut hittade jag en Excel-fil för 2014 års budget. Då satte jag mig och kollade upp varje projekt och skrev en kort förklaring.

Finns det något som förvånade dig?

– Det som är lite dumt är att det är onödigt att inte beskriva den här informationen eftersom det dödar lite fördomar om EU. Den mest vedertagna fördomen tror jag är att nästan alla pengar går till jordbruk. Visst, det är en stor post, men det är verkligen inte allt. Jag blev väldigt förvånad över att det var så många projekt och att EU ändå gör stora insatser humanitärt, integrationsinsatser och forskningsinsatser och det är ämnen som jag själv tycker är väldigt bra.

Hur kan din sajt påverka EU-valet?

– Jag hoppas att det ökar intresset, det är något jag sett när jag gjort det här för kommunerna. Man förstår vad kommunen gör, i det här fallet vad EU gör, och då blir man mer intresserad och insatt. Annars verkar det ganska abstrakt, och väldigt stort och ogripbart. De som går in på den här sajten, jag hoppas att de känner ett större engagemang för EU och kanske kan ställa lite mer specifika frågor till politikerna och även sätta politikerna lite på prov i valstugorna.

skattekollen.se/EU kan du själv testa den nya tjänsten.

►Han ger dig koll på vart skatten går

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om EU-valet 2014