Alan Walker och hans signaturmask.
Alan Walker och hans signaturmask.

Norsk-brittiske Alan Walker har på kort tid blivit en av världens mest populära dj:s. För Metro berättar den ”Darkside”-aktuelle stjärnan om raketkarriären och varför han egentligen bär en mask.

21-årige Alan Walker slog igenom år 2015 och sedan dess har hitlåtarna avlöst varandra. Den hittills mest framgångsrika, ”Faded”, har nära två miljarder visningar på Youtube och nästan en miljard lyssningar på Spotify.

Hur skulle du beskriva de tre senaste åren?

– Det är helt surrealistiskt, det är svårt att ens förstå vad som har hänt när jag ser tillbaka på det. Allt har gått i raketfart. Det har varit en märklig, men magisk upplevelse.

LÄS MER: ”Kygo om framgångarna: Viktigt att omge sig med rätt personer”

Trodde du att du skulle lyckas som dj?

– När jag släppte min första låt ”Fade” och den började bli populär på nätet så följde jag upp den med ”Faded”. Jag trodde att det kunde gå bra, men aldrig i mitt liv trodde jag att det skulle gå så bra som det har gjort.

På tal om ”Faded”, den låten blev ju ditt internationella genombrott. Hur kom den till?

– Det hela började egentligen med ett möte med min manager och då kom idén om att lägga till sång till min låt ”Fade”. Det var egentligen där det startade. Vi pratade om att bara lägga in en loop där någon sjöng ”faded” eller ”faded away” över hela låten. Det hade egentligen blivit en ganska irriterande grej. Men så lade vi istället in piano i början, och det ändrade hela låten. Det gjorde också att vi kunde lägga in en fullständig låttext.

Du är bara 21 år gammal – hann du gå klart skolan?

– Nej! ”Faded” blev bara större och större och det började rasa in bokningar för spelningar, så jag åkte ut på turné för att ta musiken till nästa nivå och ut i världen. Musiken gick framåt och skolbetygen gick ner. Det var verkligen en fifty-fifty-situation, om jag skulle välja att gå klart skolan eller inte. Det gick inte att göra båda sakerna. Jag valde att ta en stor risk och sluta med skolan. Det var ett svårt val, men jag är glad för att jag valde musiken, för det tåget kunde ha gått.

Hur många spelningar blir det per år?

– Första året var det kring 50, året efter det var det kanske 180. Det är otroligt roligt att ha fått se så mycket av världen. Det kan förstås vara slitigt ibland också, men det hjälper när man får lite tid hemma i Bergen emellan.

Du bär alltid en mask, det har blivit ditt signum. Varför bär du den?

– Masken är baserad på mina intressen, som programmering, gaming, grafisk design och andra teknologiska grejer. Det är också inspirerat av hackergruppen Anonymous, spelet ”Watch dogs” och tv-serien ”Mr Robot”. Det är en image och för att visa att vem som helst kan bli en ”Walker” med hjälp av hoodien och masken. Det har inget att göra med att jag vill ”gömma mig”, men det har förstås blivit lite så också.

Du har flera miljoner följare i sociala medier och dina fans kallar sig själva för ”Walkers”. Hur känns det?

– Det är så kul, det är som en liten armé. Det är som en familj, men när man tänker på hur många det faktiskt är så är det ju helt crazy!

Alan Walker gör två Sverigekonserter i höst, den 23 november på Nobelberget i Stockholm och den 24 november på Pustervik i Göteborg.

LÄS MER: ”Sebastian Ingrosso: Därför återförenar vi Swedish House Mafia”

Alan Walker

Namn: Alan Olav Walker.
Ålder: 21 år.
Från: Föddes i England och flyttade till Bergen, Norge, vid tvåårsåldern.
Hitlåtar i urval: ”Faded”, ”Sing me to sleep”, ”All falls down” och ”Darkside”.
Aktuell: Kommer till Sverige för två spelningar i höst. Släpper ett album senare i år.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik