Novak Djokovic klar för final i US Open.
Novak Djokovic klar för final i US Open.

Regerande mästaren Novak Djokovic slog fransmannen Gaël Monfils med 6–3, 6–2, 3–6, 6–2 i en bisarr semifinal i US Open.I finalen ställs världsettan Djokovic mot tredjeseedade schweizaren Stan Wawrinka.

Semifinalen mellan Djokovic och Monfils kommer att gå till historien som en av de mest udda i grand slam-sammanhang, rapporterar internationella nyhetsbyråer. Den var fylld av drama och kontroverser, och spelades i 60-procentig luftfuktighet. Djokovic behövde behandling för båda sina axlar, inklusive en medicinsk timeout i det fjärde setet.

Fuktig match

Vid ett tillfälle ville Monfils ha en burk med cola för att få extra energi och Djokovic slet av sig tröjan av frustration när han tappade tredje set.

– Fuktig, sade Djokovic efteråt när han ombads sammanfatta matchen.

– Jag tror att det var allt vi tänkte på och kände under de sista seten. Förhållandena var ganska annorlunda från de flesta andra dagar under den här turneringen.

Störande lampor

Fransmannen agerade inledningsvis lojt och såg ointresserad ut. I ett egenartat förstaset tog Djokovic en 5–0-ledning på bara 15 minuter där hans enda utmaning kom från starka tv-lampor som han hävdade störde honom. Monfils kritiserades bland annat på Twitter för sin inställning, och buades stundtals ut av delar av de 20 000 på läktarna.

Världsettan Djokovic är för sjunde gången klar för final i US Open-tennisen, där han den här gången möter tredjeseedade schweizaren Stan Wawrinka.

Satte press

Wawrinkas väg till finalen gick via seger i semin mot sjätteseedade japanen Kei Nishikori som tagit sig till semin efter en tuff femsetare mot Andy Murray som tog fyra timmar att avgöra.

Trots att Nishikori hade holmgången mot Murray i benen inledde han starkt och besegrade Wawrinka i första set med 6–4.

– Han spelade väldigt bra i början och höll i taktpinnen. Han pressade mig. Jag fick kämpa, sade Wawrinka efter matchen.

Wawrinkas kamp gav till slut utdelning och han lyckades vända matchen och vinna med 4–6, 7–5, 6–4, 6–2.

– Att säga till mig själv att jag kommer att spela finalen är helt galet. Jag är verkligen taggad. Jag har sett finalen här så många gånger och att få möta Novak i finalen ... det kommer att bli väldigt speciellt, sade Stan Wawrinka.

Seth Wenig/AP/TT
Gaël Monfils.
Charles Krupa
Stan Wawrinka,
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset