En av Milo Djukanovics anhängare med ett porträtt av den sittande premiärministern.
En av Milo Djukanovics anhängare med ett porträtt av den sittande premiärministern.

Montenegros regerande parti DPS, med Milo Djukanovic i spetsen, var det parti som tog hem flest röster i söndagens val.Det socialistiska partiet lyckades dock inte säkra en egen majoritet, uppger opinionsundersökare, och premiärministern blir tvungen att hitta en koalitionslösning för att sitta kvar vid makten.

En preliminär rösträkning av opinionsundersökaren CEMI visar på att Djukanovics parti DPS får 36 platser i parlamentet, som har totalt 81 platser. Står sig resultatet är det fem platser mindre än vad som krävs för egen majoritet.

De officiella valresultaten från valmyndigheten väntas komma de närmaste dagarna.

I ett tal under valnatten sade Djukanovic att han kommer att söka en koalition med partier med nationella minoriteter för att säkra 41 eller 42 platser.

– Omedelbart efter tillkännagivandet av den officiella rösträkningen kommer vi att inleda förhandlingar... Vi kommer att bilda regering, sade han till anhängare i huvudstaden Podgorica.

Utfallet visar på en djup splittring i Montenegro, med 620 000 invånare. Stämningen inför valet har varit spänd, mycket med anledning av Djukanovics planer att närma sig EU och Nato.

Under lördagen greps 20 serber misstänkta för att ha planerat attentat mot den montenegrinska staten.

"Vi misstänker att den här kriminella gruppen hade som mål att tillfångata Montenegros premiärminister", uppgav åklagaren i ett uttalande.

Planen skulle ha varit att attackera medborgare och polis som samlats utanför parlamentsbyggnaden under offentliggörandet av valresultatet, ta kontroll över parlamentet och utropa seger för oppositionen, enligt uttalandet.

Oppositionen anser att gripandena var propaganda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset